Parlamentul European adoptă noi directivă care vizează munca de pe platformele online

laptop, lucru, site, munca, birou, ecran, retele de socializare, retele sociale, social media, plata, online, shopping, cumparaturi, hack, hacker, atac cibernetic, online Foto: Unsplash / Glenn Carstens-Peters

Parlamentul European a aprobat noi norme care vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor pe platforme online, potrivit unui comunicat de presă. Noile norme, convenite de Parlament și de Consiliu în februarie  și adoptate cu 554 voturi pentru, 56 voturi împotrivă și 24 abțineri, urmăresc să asigure faptul că lucrătorii pe platforme online au un statut profesional corect clasificat și că se iau măsuri împotriva activității independente false.

„De asemenea, acestea reglementează, pentru prima dată în UE, utilizarea algoritmilor la locul de muncă. Noua lege introduce prezumția unui raport de muncă (spre deosebire de activitatea independentă) care este activată atunci când sunt prezente indicii legate de control și conducere asupra desfășurării muncii, în conformitate cu legislația națională și cu contractele colective de muncă și ținând seama de jurisprudența UE. Directiva obligă țările UE să stabilească o prezumție legală contestabilă de angajare la nivel național, cu scopul de a corecta dezechilibrul de putere dintre platforma digitală de muncă și persoanele care lucrează pe platforme. Sarcina probei revine platformei, ceea ce înseamnă că este la latitudinea platformei să demonstreze că nu există niciun raport de muncă”, se arată în comunicat.

Potrivit Parlamentului European, noile norme garantează că o persoană care lucrează pe platforme nu poate fi concediată pe baza unei decizii luate de un algoritm sau de un sistem automat de luare a deciziilor. În schimb, platformele digitale de muncă trebuie să asigure supravegherea umană a deciziilor importante care afectează în mod direct persoanele care lucrează pe platforme.

Analiza Comisiei Europene din 2021 a constatat că există peste 500 de platforme digitale de muncă active, iar sectorul are peste 28 de milioane de angajați – o cifră care se preconizează că va ajunge la 43 de milioane până în 2025. Platformele digitale de muncă sunt prezente în sectoare economice diverse – acestea se referă fie la activități „la fața locului”, cum ar fi șoferii care transportă persoane sau livrează alimente, fie la activități online, cu servicii precum codificarea datelor și traducere.

În timp ce majoritatea lucrătorilor pe platforme online desfășoară în mod oficial activități independente, aproximativ 5,5 milioane de persoane ar putea fi clasificate în mod eronat drept lucrători independenți.

Foto: Unsplash / Glenn Carstens-Peters

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *