România va participa la explorarea planetei Marte, anunță Autoritatea Națională pentru Cercetare (ANC).
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Turbomotoare – Comoti – Romanian Research & Development Institute for Gas Turbines va participa astfel la prestigiosul program ExoMars, în secțiunea dedicată industriei și institutelor de cercetare (Industry and Institutes).
Programul ExoMars, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană – ESA – European Space Agency în colaborare cu parteneri internaționali, este o inițiativă de referință în domeniul astrobiologiei, având ca obiective principale căutarea urmelor de viață trecută sau prezentă pe Marte, investigarea variațiilor mediului marțian, analiza gazelor atmosferice și demonstrarea tehnologiilor necesare pentru viitoare misiuni de returnare a probelor de pe Marte.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Programul a debutat cu misiunea din 2016, care a plasat în orbita marțiană satelitul Trace Gas Orbiter – TGO și a testat modulul de aterizare Schiaparelli. Cea de-a doua etapă, planificată pentru lansare în 2028, va include roverul Rosalind Franklin, capabil să foreze până la doi metri în suprafața marțiană pentru a colecta și analiza probe nealterate de radiațiile cosmice, oferind astfel o șansă unică de a explora trecutul biologic al planetei roșii.
Institutul Comoti contribuie la ExoMars cu expertiza în domeniul spațial, precum dezvoltarea de echipamente și mecanisme sau sisteme de propulsie pentru diferite misiuni cosmice.
„Suntem extrem de mândri că Institutul COMOTI, coordonat de Autoritatea Națională pentru Cercetare, este parte a programului ExoMars. Această realizare reflectă nu doar competența excepțională a echipei COMOTI, ci și angajamentul României de a contribui la explorarea spațială și la progresul științific global. Este un moment de referință pentru cercetarea românească,” a declarat Andrei Alexandru, președintele ANC.