Patru companii din România, între primele cinci locuri ale Top 100 companii din Europa de Sud-Est. Dacia, pe primul loc

dacia duster Sursa foto: Dacia.ro

Pe fondul  crizei economice globale provocate de Covid, veniturile combinate ale celor o sută de companii mari din Europa de Sud-Est (SEE) au scăzut cu 7%, la 120 miliarde de euro în 2020, comparativ cu 129,3 miliarde de euro înregistrate de participanți în clasamentul de acum un an, arată cea de-a 14-a ediție a clasamentului SEE TOP 100, publicat astăzi de SeeNews. România ocupă patru dintre primele cinci poziții în top.

Totuși, în timp ce scăderea veniturilor celor mai mari companii din regiune a fost relativ modestă, profitul combinat a scăzut cu un sfert la 3,5 miliarde de euro, anulând câștigurile pe trei ani.

SEE TOP 100 este un clasament anual al celor mai mari companii din Europa de Sud-Est după veniturile totale pentru anul fiscal încheiat la 31 decembrie 2020. Acesta cuprinde, de asemenea, clasamente ale celor mai mari bănci și ale celor mai mari asiguratori din regiune. Mai multe detalii despre cea mai recentă ediție a topului aici.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Automobile Dacia, parte a companiei franceze Renault, conduce clasamentul pentru al șaptelea an consecutiv, chiar dacă veniturile sale au înregistrat o scădere anuală de 26%, până la 3,8 miliarde de euro. În ceea ce privește profitul, situația arată și mai îngrijorătoare, întrucât câștigurile s-au înjumătățit până la 61 de milioane de euro. Din cauza crizei Covid, compania a trebuit să oprească producția mai bine de o lună. În plus, la fel ca alți producători de mașini, Dacia s-a confruntat cu o gravă lipsă de semiconductori care au forțat-o să suspende producția de mai multe ori.

Clasamentul acestui an cuprinde cincizeci și două de companii. Primele 5 companii din clasament sunt:

Loc Companie Industrie Total venituri 2020 (mil. euro)
1 Automobile-Dacia SA Automobile 3.814,4
2 OMV Petrom SA Petrol/ Gaze naturale 3.808,4
3 OMV Petrom Marketing SRL Petrol/ Gaze naturale 2.996,8
4 Aurubis Bulgaria AD Metale 2.761,6
5 LIDL Discount SRL Comerț/ Retail 2.667,5

„Pentru prima dată de când SeeNews a început să publice clasamentul cu cele mai mari companii din Europa de Sud-Est, în urmă cu cincisprezece ani, distribuitorii și retailerii au reușit să depășească sectorul petrolului și gazelor, devenind lideri în ceea ce privește veniturile totale, profitul și numărul de participanți în clasament. Performanța înregistrată în acest domeniu vine în urma unei creșteri puternice a comerțului electronic, generată de restricțiile de deplasare ale populației în contextul pandemiei, de facilitarea plăților online și de dezvoltarea a noi opțiuni de finanțare. Pandemia Covid a accelerat o tendință care a fost deja în desfășurare de câțiva ani”, a comentat Nevena Krasteva, SeeNews.

Pe cealaltă parte, companiile de petrol și gaze au înregistrat o scădere cu un sfert a veniturilor combinate din cauza crizei economice, a reducerii prețurilor globale și a interdicțiilor de călătorie, făcând ca acest sector să înregistreze cea mai mare pierdere din clasament. Și trecerea globală la energia verde are un impact puternic asupra strategiilor de dezvoltare ale companiilor de petrol și gaze, forțându-le să își diversifice activitățile.

În ciuda programelor de ajutor de milioane de euro, economiile din regiune au scăzut cu aproximativ 6%. În țările unde turismul genera o mare parte din produsul intern brut, contracția economică a fost cea mai severă, depășind 15% în Muntenegru. Investițiile străine directe, un factor important de creștere pentru regiune, au scăzut brusc și ele. Totodată, și întreruperea aprovizionării și cererea redusă au afectat companiile locale și principalii lor parteneri comerciali din străinătate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: