Peisaj din “România digitală”, la lansarea unui hub de servicii de 4 milioane de euro pentru IMM-uri și autorități: Suntem pe ultimul loc la digitalizare în UE, avem aplicație de “identitate digitală” și site ANAF care dă rateuri, universități cu laboratoare de AI, dar puțini oameni tehnici și milioane de euro la dispoziție ca să progresăm 

digitalizare Foto: USAMV

UE pune la dispoziția firmelor, universităților și instituțiilor milioane de euro pentru digitalizare, în timp ce România e pe ultimul loc în clasamentele DESI la acest capitol; se lansează aplicație de “identitate digitală”, dar site-ul ANAF încă mai dă rateuri; universitățile au laboratoare de AI, iar unele administrații publice sprijină lansarea de parcuri tehnologice, dar discrepanța între puținii cu abilități tehnice și ceilalți e încă mare – sunt câteva dintre elementele diverse care conturează România “digitală”, cu prilejul lansării unui organism care ar urma să intermedieze accesul firmelor și instituțiilor la servicii care să le promoveze pe scara digitalizării.

Un “hub” format din universități, un cluster IT și companii va oferi servicii de digitalizare pentru companii și instituții publice din toamnă. Centrului de Inovare Digitală pentru Societate (DIH4Sociey) s-a lansat oficial azi la Cluj, în cadrul Cluj Innovation Days, fiind unul dintre cele șapte centre de inovare digitală selectate pentru a funcționa în România. DIH4Society va livra servicii valorând aproape 4 milioane de euro, în următorii 3 ani, pentru accelerarea transformării digitale a instituțiilor publice din administrație și sănătate, precum și a companiilor de producție din Regiunea Nord-Vest, conform inițiatorilor săi. Mai sunt însă “câțiva pași de făcut de autoritățile din România”, legate de cofinanțare, așa că proiectul ar putea deveni efectiv operațional undeva în toamnă, estimează partenerii de hub. Banii pentru acest proiect vin două surse – 50% prin Europa digitală și 50% prin Organismul intermediar pentru promovarea societății informaţionale. Cu ocazia lansării, partenerii de proiect au vorbit despre planuri și contextul actual.

Menționăm, în acest context, că România e în acest moment pe ultimul loc în UE (conform datelor din 2022) în privința valorii indicelui economiei și societății digitale (DESI), conform datelor Comisiei Europene. Un aspect și mai îngrijorător: țara noastră are cel mai redus ritm de creștere al DESI în perioada 2015-2022, îndepărtându-se astfel și mai mult de celelalte țări ale UE

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

DIH4Society ar urma să contribuie la accelerarea tranziției digitale din instituțiile publice și companiile producătoare din Regiunea Nord-Vest prin furnizarea de servicii de transformare digitală, inclusiv facilități de testare și de experimentare, prin transfer de expertiză și know-how, prin furnizarea de servicii specializate legate de utilizarea soluțiilor de securitate cibernetică, robotică și automatizări de procese, dar și prin furnizarea de cursuri de dezvoltare de competențe digitale avansate și consultanță pentru atragerea de finanțări pentru digitalizare din surse publice și/sau private.

Proiectul eDIH4Society este propus de un consorțiu condus de Cluj IT Cluster și format din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud și Universitatea din Oradea.

“De astăzi, suntem aici pentru a-i asista, gratuit, pe cei interesați de parcursul de digitalizare. Mai sunt câțiva pași de făcut de autoritățile din România, iar odată aceste formalități încheiate vom putea trece la treabă”, a spus Andrei Kelemen, CEO-ul Cluj IT Cluster. Mai precis, e vorba de asigurarea cofinanțării care nu e deocamdată rezolvată, așa că acest “hub” va deveni funcțional cel mai probabil din toamnă.

“E un hub de inovare digitală care a reușit să coaguleze parteneri strategici și peste 50 de membri furnizori de tehnologie, ca să facem acest demers. Scopul este de a ajuta transformarea digitală a administrațiilor publice, a instituțiilor publice de sănătate, a mediului de afaceri cu ajutorul tehnologiei digitale”, spune Stelian Brad, președinte Cluj IT Cluster.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a subliniat că sectorul de inovare a ajuns principalul motor economic al orașului, bazat pe colaborarea cu universitățile. Acesta a vorbit și despre competențe digitale, în timp ce a recunoscut că România e încă rămasă în urmă la acest subiect. “Slujbele prezentului presupun o componentă digitală de la 5% la 100%, iar nivelul de competențe e departe de cel dorit de slujbele pe care le avem în față. Dimensiunea tehnologică evoluează foarte repede. Folosiți orașul ca laborator de testare a ideilor inovative, datele pe care le avem în oraș sunt proprietate publică, sunt și ale dvs!”, a lansat Boc invitația.

Daniela Popescu, prorector al Univestității Tehnice din Cluj-Napoca, a menționat că la acest proiect se lucrează din 2019 și că în acest moment România are doar șapte DIH-uri aprobate la nivel nationaș

“Noi am intrat cu 14 laboratoare în acest hub – pe AI, securitate cibernetică, robotică, Realitatea Virtuală. UTCN lucrează cu companii mari si IMM-uri de multă vreme, dar acum vom avea un nou mod de a lucra. Universitatea își deschide ușile laboratoarelor spre Cluj și ecosistem. Vom avea discuții pe zona de consultanță și proiectare cu IMM-urile, pentru creșterea gradului de maturitate digitală, să dezvoltăm proiecte și produse împreună. Poate putem forma si noi startup-uri.

Anca Dodescu, prorector al Universității din Oradea, spune că instituția și-a propus să sprijine 120 de IMM-uri și 30 de instituții pentru transformarea digitală. “Interesul din partea companiilor din Bihor e foarte mare”, a spus Dodescu. Aceasta a mai menționat, cu această ocazie, că Bihorul va avea în curând un parc științific și tehnologic, realizat cu implicarea autorităților municipale și județene.

De la Camera de Comerț Bistrita, Vasile Bar a subliniat că în România există încă discrepanțe mari între cei câțiva cu competențe digitale si restul.

Cu mici dificultăți tehnice în intervenția online de la distanță, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș Vlad, a anunțat audiența de la Cluj că azi s-a lansat o aplicație în baza căreia românii vor putea avea o identitate digitală – ROeID asigură autentificarea în platformele digitale pe care statul român le administrează, dar și conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. Unul dintre participanți a precizat, la același eveniment Cluj Innovation Days, că și platforme existente dau încă rateuri – un exemplu fiind site-ul ANAF. Joi, 25 mai 2023 la termen pentru depunerea Declarației Unice, site-ul ANAF, accesat pentru depunerea online a formularului 212, a picat în mod repetat, după cum a relatat Startupcafe.ro.

Alina Pârâială, tot din partea ADR, a menționat că există și alte proiecte de digitalizarea a serviciilor publice, e în dezvoltare cloud-ul guvernamental și se pregătește platforma de interoperabilitate, care va interconecta multe sisteme.

Ce fel de servicii va putea oferi DIH4Society pentru instituții publice și companii din Regiunea Nord-Vest

DIH4Society ar urma să contribuie la accelerarea tranziției digitale din instituțiile publice și companiile producătoare din Regiunea Nord-Vest prin furnizarea de servicii de transformare digitală, inclusiv facilități de testare și de experimentare, prin transfer de expertiză și know-how, prin furnizarea de servicii specializate legate de utilizarea soluțiilor de securitate cibernetică, robotică și automatizări de procese, dar și prin furnizarea de cursuri de dezvoltare de competențe digitale avansate și consultanță pentru atragerea de finanțări pentru digitalizare din surse publice și/sau private.

O componentă pentru potențialii beneficiari ține de serviciile de internaționalizare, acces la piețe noi și facilitarea de parteneriate cu entități, atât din ecosistemul regional și național, cât și din cel european, reprezentat de rețeaua europeană a centrelor de inovare digitală.

În cadrul DIH4Society se va oferi asistență pentru IMM-urile care vor să parcurgă pașii transformării digitale și să implementeze activități de robotică inteligentă.

Serviciile furnizate au în vedere oferirea de consultanță în relație cu instituțiile financiare, precum și suport în utilizarea diferitelor mecanisme de finanțare. O altă dimensiune a activității DIH4society este cea referitoare la planificarea investițiilor în digitalizare, elaborarea strategiilor de smart city și smart territory, realizarea unor audituri de securitate cibernetică, formare de competențe digitale, dar și matchmaking, respectiv corespondențe și compatibilități cu instituții similare și potențiali parteneri. DIH4Society poate facilita parteneriate cu centre de inovare digitală din alte regiuni europene, ce au povești de succes legate de digitalizare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Common Lisp Everything or Nothing. Asa zise DARPA. I will join the party afterwards.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.