Peste 134.000 de angajați din sistemul de Învățământ continuă greva generală, potrivit datelor celor două sindicate din Educație, scrie EduPedu. Miercuri este a zecea zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai, zilele de 1-2 iunie și 5 iunie fiind zile libere legale în sectorul public. Sindicaliștii au anunțat că un nou protest va avea loc joi sau vineri în București.
- UPDATE Guvernul va adopta un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării de anul viitor, a anunțat miercuri biroul de presă al executivului printr-un comunicat.
Un memorandum este un act juridic fără forță juridică. Reamintim că sindicatele au cerut garanții, care pot fi oferite doar prin lege sau ordonanță, că din 2024 salariul unui cadru didactic debutant va fi echivalent cu salariul mediu pe economie.
În proiectul de memorandum se arată că în viitoarea lege a salarizării, salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie din 2022.
Premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD Marcel Ciolacu au anunțat și ei prin comunicate separate inițierea acestui memorandum.
- UPDATE Liderul sindical din educație Marius Nistor a anunțat miercuri că un nou protest va avea loc joi sau vineri în București. El a spus că sindicatele au depus o cerere la Primăria Capitalei și, în funcție de răspunsul primăriei, protestul va fi organizat într-una din zilele viitoare.
„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, în urma centralizării făcute de sindicatele afiliate, în conformitate cu dispozițiile Legii 367/2022 privind dialogul social, a reieșit că astăzi, 6 iunie 2023, au fost în grevă 134.007 de membri de sindicat, ceea ce reprezintă 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei”, potrivit unui comunicat de presă.
De asemenea, sindicatele profesorilor au semnalat că datele Ministerului Educației au fost raportate la totalul salariaților din învățământ, „provocând confuzie în rândul membrilor de sindicat aflați în grevă”.
Aseară, Ministerul Educației a revenit cu precizări, după ce ministra Educației Ligia Deca și apoi instituția pe care o conduce au anunțat că mai sunt circa 53% dintre angajații din învățământ în grevă generală.
Era vorba despre 15.000 de persoane care „au renunţat la grevă” dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice, conform datelor prezentate.
Într-o analiză Edupedu.ro a scris despre cum Ligia Deca face o piruetă și începe să-i numere public pe profesorii și angajații care ies din grevă, deși chiar ea spunea, în conferința de presă de vineri, 2 iunie, că nu este treaba Ministerului Educației să comunice date despre participarea sau neparticiparea la greva generală, ci a federațiilor sindicale. Gestul său are mai multe implicații și explicații politice, detaliate în analiză.