Peste 800 de firme de construcții au lucrat în șantierele industriale și logistice în 2021 (Analiză de șantiere)

santier, constructii Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 5000 de proiecte în domeniul industrial și logistic, în diverse stadii de dezvoltare, se aflau în lucru la nivel național anul trecut, arată datele centralizate de platforma Victa, dezvoltată de IBC Focus, care monitorizează șantiere. Peste 800 de firme de construcții au fost implicate în lucrări industriale anul trecut.

În 2021 au fost identificate 5055 proiecte din domeniul industrial la nivel național, potrivit datelor VICTA.ro. Acestea ocupă o suprafață de 15,69 milioane mp, iar valoarea investițiilor se ridică la 23,51 miliarde de lei.

De asemenea, au fost identificați 811 antreprenori generali care au executat lucrări industriale. În funcție de numărul lucrărilor, cele mai active companii sunt:

  • WINCON – 10 proiecte
  • KESZ CONSTRUCTII ROMANIA – 9 proiecte
  • COSTA VOC IMPEX – 9 proiecte
  • NESS PROIECT EUROPE – 7 proiecte
  • GRUP ASPA TBH – 7 proiecte

Wincon e o companie cu sediu în Cluj, care a exacutat lucrări pentru companii ca Bosch, Altex, Auchan, Terapia sau Sonaca Aerospace, conform portofoliului de clienți făcut publict. Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, în 2020, firma avea 166 de angajați și afaceri de 146,6 milioane de lei.

Kesz Construcții e un grup care în România are sediu tot la Cluj. În 2020, avea 93 de angajați și cifra de afaceri de 19,5 milioane de lei, potrivit MF. A lucrat la clădiri de birouri, cum ar fi sediul Băncii Transilvania, centre logistice, un aquapark, dar execută și reabilitări de biserici monumente istorice.

Costa Voc Impex e o firmă cu sediu în Oradea, avea 116 angajați în 2020 și afaceri de 47,53 milioane de lei. Principala piață a afacerilor sunt construcțiile în județele Bihor și Sălaj.

NESS proiect europe e o firmă din Prahova, cu 129 angajați în 2020 și cifră de afaceri de 283 de milioane de lei. A executat lucrări logistice pentru companii ca Lidl, CTP sau… MAI. Firma anunță ca are peste 1 milion mp de clădiri industriale executate la zi – spaţii de producţie, spaţii de birouri, spaţii de depozitare şi depozite logistice.

Grup ASpa TBH avea doar 22 de angajați în 2020 și o cifră de afaceri de 10 milioane de lei. Ralizează obiective de construcții civile, industriale și rutiere, și de asemenea, asigură servicii de dirigenție de șantier cu diriginți proprii pentru domeniile drumuri și poduri, construcții civile și industriale, îmbunătățiri funciare, și rețele edilitare.

Cum au evoluat piața construcțiilor și industria anul trecut

Volumul spațiilor logistice și industriale închiriate în primele nouă luni ale anului a totalizat 562.000 metri pătrați, în ușoară scădere, de 3%, față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Activitatea de închiriere a fost susținută în mare parte de cererea nouă, care a reprezentat 86% din volumul total tranzacționat.

În primele 11 luni din 2021, volumul lucrărilor de construcţii în România a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,9%, scădere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (-20,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-10,5%), arată datele INS. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 6,4%. Pe obiecte de construcţii clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 10,5%, respectiv cu 5,5%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 23,6%.

În primele 11 luni ale anului trecut, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut cu 19,1%. Au crescut și comenzile noi în industrie. În luna noiembrie 2021, comenzile noi din industria prelucrătoare pe total (piaţa internă şi piaţa externă) în termeni nominali au crescut atât față de luna octombrie 2021 cu 7,9%, cât şi faţă de luna noiembrie a anului 2020 cu 12,5%.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *