Petrom a scumpit din nou benzina și motorina

Statie Petrom 7

Petrom, liderul pieței carburanților, a scumpit luni 22 ianuarie 2024 benzina standard și motorina standard cu câte 4 bani pe litru. Precedenta modificare de preț a avut loc joi, 18 ianuarie 2024, când motorina s-a scumpit cu 4. Prețul benzinei a rămas atunci neschimbat.

Stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, afișează acum următoarele prețuri: 6,68 lei pentru un litru de benzină standard și 7,18 lei pe litru în cazul motorinei standard. 

Potrivit peco-online, prețul benzinei standard la stațiile Petrom din Capitală este cuprins acum între 6,62 lei și 6,69 lei pe litru, iar cel al motorinei standard, între 7,16 lei și 7,19 lei.

În prima zi a anului, prețurile au crescut după majorarea accizelor cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină. 

Pe 4 ianuarie, Petrom a operat o primă reducere a prețurilor, cu 8 bani pe litru, atât pentru benzină, cât și pentru motorină. Iar pe 10 ianuarie 2024, ieftinirea a fost de 4 bani pe litru.

Motorina și benzina se scumpesc de două ori din cauza creșterii accizei, anul acesta, deoarece Ministerul Finanțelor majorează accizele etapizat, la 1 ianuarie și la 1 iulie. În mod normal, avea loc o singură majorare a accizelor la carburanți, de la 1 ianuarie. De la 1 iulie 2024, va avea loc o majorare de 43 de bani pe litru pentru benzină, și de 40 de bani pe litru pentru motorină.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 2,3%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 7,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 2,6%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 9 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Tot peco-online.ro mai arată că în această perioadă România se află pe locul 4 în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Cipru și Malta.

În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 3 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria și Malta.Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *