Piața de lux se reconfigurează: Consumatorii obişnuiţi devin prudenţi, cei mai bogați continuă să cumpere bijuterii, dar doar de la brandurile exclusiviste

Van Cleef & Arpels magazin Geneva van-cleef-arpels-boutique

În timp ce cumpărătorii obişnuiţi din segmentul de lux îşi reduc cheltuielile, cei mai bogaţi clienţi ai lumii continuă să investească în bijuterii rafinate, cu o condiţie: să provină de la cele mai exclusiviste mărci, relatează CNBC, conform News.ro. Pe o piaţă în care prestigiul face diferenţa, doar numele cu greutate precum Cartier, Van Cleef & Arpels sau Buccellati reuşesc să atragă achiziţii consistente, conform analizei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Această tendinţă se reflectă clar în cifre: Richemont, care deţine cele trei branduri, a raportat o creştere de 11% în vânzările de bijuterii în ultimul trimestru fiscal şi un plus de 8% pe întregul an – contrazicând declinul raportat de alţi jucători importanţi din industrie.

LVMH, de exemplu, a anunţat vânzări stagnante în divizia de ceasuri şi bijuterii, în scădere cu 2% organic în primul trimestru din 2024, în ciuda portofoliului care include Tiffany & Co., Bvlgari şi TAG Heuer.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Kering, grupul care controlează Boucheron şi Pomellato, a raportat o scădere generală a vânzărilor de lux, iar Burberry a dezamăgit investitorii cu rezultate slabe, mai ales în Asia. Contrastul este cu atât mai vizibil cu cât bijuteriile devin o alternativă mai frecventă de cumpărat decât ceasurile, care au început să piardă teren după pandemia de Covid-19.

Vânzările de ceasuri Richemont au scăzut cu 13% în 2024, afectate în special de cererea slabă din China, deşi s-au redresat parţial în America.

Analiştii avertizează că ceasurile sunt percepute ca achiziţii pe termen lung, greu de repetat într-un interval scurt, în timp ce bijuteriile se bucură de o frecvenţă mai mare şi o integrare mai uşoară în stilul de viaţă cotidian al elitelor.

Într-un peisaj economic tensionat, marcat de preţuri ridicate la aur, fluctuaţii valutare şi noi tarife comerciale, marile case de bijuterii evită majorările agresive de preţ, preferând să mizeze pe fidelizarea clientelei exclusive. Potrivit lui Luca Solca, analist la Bernstein, ”bijuteriile au devenit mai atractive inclusiv în raport cu genţile de lux, ale căror preţuri au crescut mai mult anul trecut”.

Piaţa de lux nu se prăbuşeşte, ci se reconfigurează: consumatorii obişnuiţi devin prudenţi, în timp ce elitele globale continuă să cheltuiască, dar doar pentru produse cu pedigree incontestabil. În această nouă realitate, contează mai mult ca niciodată nu doar ce cumperi, ci cine a creat acel obiect.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.