A zecea ediție a Târgului Imobiliar Timișoara (TIT) a adunat în acest weekend numeroși specialiști și dezvoltatori imobiliari, instituții financiar-bancare, firme de design interior și amenajări. La târgul organizat la Iulius Congress Hall, vizitatorii au beneficiat de consultanță personalizată din partea experților din domeniu, dar și a reprezentanților băncilor și brokerilor financiari.
Economedia.ro a luat pulsul pieței imobiliare într-o perioadă marcată de multe incertitudini pe plan internațional. În ciuda acestora, specialiștii consideră că este un moment favorabil pentru investiții imobiliare, cel puțin în Timișoara.
Diferențe majore de preț între centru și periferie
„Atunci când faci o investiție în Timișoara, nu trebuie să te uiți doar la randamentele imediate, ci și la potențialul pe termen lung. În ultimii ani, orașul a înregistrat o creștere semnificativă, iar acest lucru contribuie la menținerea unui trend ascendent al prețurilor, chiar și în condițiile unei eventuale crize economice”, a declarat Daniel Crainic, directorul de marketing al Imobiliare.ro.

În ceea ce privește accesibilitatea, raportul dintre veniturile medii și prețurile locuințelor este unul bun, comparativ cu alte orașe mari din România. Crainic mai spune că există o diferență semnificativă între prețurile din zona centrală și cele din cartierele periferice. Astfel, în centrul Timișoarei, prețul mediu poate depăși 3.000 de euro pe metru pătrat, în timp ce în zone precum Torontalului, prețurile sunt în jur de 2.000 de euro pe metru pătrat.

Totodată, există un interes crescut pentru apartamentele mari: aproximativ doi din trei cumpărători caută locuințe cu suprafețe generoase.
Dependența de contextul global și de starea de spirit colectivă
Mulți potențiali cumpărători preferă să aștepte, anticipând o posibilă criză similară cu cea din 2007-2008.
„Trebuie să ne uităm la contextul global. Se spune că ciclurile imobiliare au loc la 18 ani. Dacă luăm 2008 ca reper, următorul vârf ar putea fi în 2026. Totul depinde de cât de mult se implică statul în piață, ce programe susține, cât de ușor se obțin creditele. Aceste variabile pot prelungi ciclurile. În acest moment, suntem la capătul ciclului, unde prețurile cresc cel mai repede”, a explicat Andras Foldvary, directorul Landmark.

El atrage atenția asupra sensibilității pieței la evenimentele globale și știrile de moment: „Oamenii sunt foarte dependenți de știri. Dacă e scandal la televizor, se opresc telefoanele. Dacă e liniște, încep să sune. În incertitudine, oamenii nu știu ce să facă”.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Strategiile investitorilor mari
Foldvary a amintit un citat celebru al lui John D. Rockefeller: „Modalitatea de a face bani este aceea de a cumpăra când sângele curge în stradă.” Cu toate acestea, spune că încă nu am ajuns într-un astfel de moment de panică generalizată.
„Nu e agonie maximă, oamenii nu sunt speriați. Prețurile pot să mai scadă, dar nu într-un mod haotic. Cei care investesc strategic nu au nevoie de banii investiți în următorii ani, își permit să aștepte”, a explicat Foldvary. El a dat exemplul lui Warren Buffett, care de decenii are o medie anuală de 30% câștig din investiții și dispune de cele mai mari rezerve de lichiditate din lume, „pentru a cumpăra atunci când vine sângele”.

Posibile scumpiri generate de reconstrucția Ucrainei
Specialiștii estimează o creștere cu 25% a prețurilor materialelor de construcții până la finalul anului 2025. Dacă se încheie războiul din Ucraina și începe reconstrucția, cererea crescută de materiale ar putea genera o penurie, ceea ce va duce la scumpiri și pe piața din România.
AirBnb și Booking: investiții active, nu pasive
Tot mai mulți investitori achiziționează apartamente pentru a le închiria pe platforme precum AirBnb și Booking. Specialiștii atrag însă atenția că acest tip de investiție nu este una pasivă.
„Ai cheltuieli cu curățenia, înlocuirea materialelor, cumpărarea consumabilelor etc. Altceva este să închiriezi apartamentul pe termen lung, de unde vine un venit pasiv sigur”, spun experții din piață.

XCity Tower: proiect cu mult spațiu verde
Unul dintre cartierele noi dezvoltate aproape de centrul orașului, lângă Parcul Botanic și Iulius Town, este XCity Tower. Trei din cele patru turnuri din prima fază a proiectului au fost deja finalizate.
„Suntem dezvoltatorii cu cea mai mare zonă verde – peste 11.000 mp. Construim pe verticală și lăsăm loc pe orizontală. Avem printre cele mai înalte turnuri din Timișoara, cu 16 etaje”, a spus Romina Dovleac, reprezentanta XCity Tower.

Ea a adăugat că peste 60% din clienții lor sunt investitori, nu cumpărători care vor să se mute. „Investitorii știu că, în ciuda atractivității titlurilor de stat, imobiliarele oferă o siguranță mai mare”, a subliniat ea.
Cartierul Vienez: proiect amplu în apropierea centrului
NordOne, un alt dezvoltator important din Timișoara, construiește în apropierea centrului Cartierul Vienez, pe o suprafață de patru hectare. O fază a proiectului a fost deja finalizată, iar alte două blocuri sunt în construcție.

„Vom avea peste o mie de apartamente, o stradă numită Viena, piațete, parcuri, un pasaj sub calea ferată care duce spre Piața Victoriei, cinema, piscină în aer liber și terenuri de tenis. Nu simțim criza, tranzacțiile se fac. Cred că această stare de incertitudine este mai degrabă psihologică”, a declarat Teodor Pârvan, reprezentantul Nord One.




