Pilonul II de pensii așteaptă de mai bine de 10 ani o lege de plată. Ce scenarii iau în calcul autoritățile

bani, lei, bancnote

Autoritățile lucrează în prezent la o lege prin care se va stabili modul în care vor fi plătite pensiile din Pilonul II de pensii private, care au acumulat până în prezent fonduri de aproape 90 miliarde de lei. Deși fiecare angajat contribuie lunar, în mod obligatoriu, cu 3,75% din salariu la pensiile private, începând cu anul 2008, când a fost lansat sistemul, nici până în prezent nu există o lege care să reglementeze cum se întorc acești bani la angajații care au contribuit și au ajuns la pensie.

În prezent, angajații care au contribuit la Pilonul II de pensii și au ajuns la pensie au două modalități de a încasa suma acumulată: fie sub forma unei singure tranșe (cu plata impozitului de 10%), fie în tranșe lunare, pe o perioadă de maxim 5 ani. Alte plăți realizate până în prezent au fost făcute pentru compensarea familiilor celor care au decedat (pensia Pilon II se moștenește, în prezent).

Însă acum autoritățile lucrează la elaborarea legii de plată a pensiilor private. Potrivit HotNews.ro, Guvernul a avut pe agenda de miercuri situația implementării PNRR la nivelul Ministerului Muncii, una dintre țintele asumate pentru primul trimestru din acest an fiind „intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului II”. Acesta ar prevede ca plățile să se facă în tranșe lunare timp de 12 ani, plata integrală urmând a se face doar în situații întemeiate.

Ministerul Muncii nu are în lucru un proiect de lege în acest sens, au declarat surse din minister pentru Economedia. Cu toate acestea, Ministerul va crea în curând un comitet de lucru împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a elabora o lege de plată a pensiilor private, conform surselor.

În schimb, ​Autoritatea de Supraveghere Financiară a declarat pentru HotNews.ro că în prezent se află în analiză mai multe soluții legislative adoptate de diferite țări europene cu privire la modalitățile de plată a pensiilor private în vederea elaborării proiectului de lege privind plata pensiilor private în România, fără a da însă detalii.

Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), arăta pentru Economedia, în primăvara anului trecut, că pentru plata pensiilor Pilon II vor exista entități separate de actualii administratori, fie actuali administratori, fie unii noi, care vor gestiona fonduri separate, vor avea cerințe de capital separate și o nouă structură de angajați.

Tot Radu Crăciun prezenta, anterior, într-o conferință, o serie de scenarii prin care ar putea fi făcută plata pensiilor private: fie pensie viageră, fie pensie limitată, fie alte variante.

Contribuția virată la Pilonul II de pensii este în prezent de 3,75%. La momentul lansării Pilonului II, în 2008, legislația prevedea creșterea contribuției de la 2% la 6% până în 2016, cu un ritm anual de 0,5%. Deși la un moment dat contribuția a crescut până la 5,1%, mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat (care a avut loc în 2018) a necesitat modificarea procentului, pentru ca suma netă corespondentă noului salariu brut să fie aceeași.

Numărul total de participanți înregistrați în sistemul de pensii private obligatorii Pilon II a ajuns la 7,78 milioane la finele anului 2021, dintre care numărul mediu al participanților cu contribuții virate lunar a fost de 4 milioane, în creștere cu 140.000 față de 2020. Sumele administrate de cele 7 fonduri de pensii private obligatorii au ajuns la peste 89 miliarde de lei (18 miliarde de euro), în creștere cu 18,6% față de finele lui 2020.

Volumul total de contribuții virate în Pilonul II în 2021 a fost de 9,77 miliarde de lei (2 miliarde de euro), cu 9,6% mai mare decât în 2020, evoluție explicată în principal de creșterea salariilor din economie, dar și de intrările de noi participanți în sistem. De asemenea, administratorii au efectuat în 2021 plăți către participanți și beneficiari în valoare totală de circa 278 milioane de lei, cu 56% mai mare decât în 2020. Valoarea totală a plăților efectuate din Pilonul II (de la lansare și până în prezent) este de 675 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *