Plafonarea chiriilor, eșec în Germania. Curtea Constituțională a decis că legea care impunea plafon pentru chiriile apartamentelor din Berlin e invalidă

Berlin Sursa foto: Pexels

Curtea Constituţională a Germaniei a decis joi că o lege care impunea un plafon pentru chiriile apartamentelor din Berlin este invalidă deoarece autorităţile locale din Berlin nu aveau autoritatea necesară pentru a adopta astfel de reguli, informează Reuters, potrivit Agerpes. În urma deciziei Curţii Constituţionale, chiriile care au fost îngheţate sau reduse pot reveni la nivelul la care erau înainte.

La finele anului 2019, partidele din coaliţia care conduce Consiliul Local din Berlin au căzut de acord să impună o limită superioară de 9,80 euro (10,90 dolari) pe metrul pătrat, în cazul chiriilor percepute la circa 1,5 milioane de locuinţe construite înainte de 2014. Plafonarea chiriilor a intrat în vigoare în luna februarie 2020 şi a obligat proprietarii să reducă chiriile pentru mai mult de 300.000 de chiriaşi şi să le îngheţe la noul nivel, mai redus, timp de cinci ani.

În decizia sa anunţată joi, Curtea Constituţională a Germaniei a subliniat că Guvernul federal este responsabil pentru astfel de decizii. Legislaţia în materie de locuinţe este de competenţa statului german, astfel că autorităţile locale din Berlin şi-au depăşit competenţa atunci când au promulgat această lege. Legislaţia “nu este compatibilă cu Constituţia şi în consecinţă anulată”, a decis Curtea Supremă de la Karlsruhe.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Chiriile pot reveni la nivelul anterior

În urma deciziei Curţii Constituţionale, chiriile care au fost îngheţate sau reduse pot reveni la nivelul la care erau înainte. În pus, mii de chiriaşi ar putea fi obligaţi să plătească, retroactiv, bani pentru lunile în care au plătit chirii reduse. Cu toate acestea, cele două mari grupuri imobiliare, Deutsche Wohnen şi Vonovia, şi care împreună deţin mai multe zeci de mii apartamente în capitala Germaniei, au promis că nu vor solicita plata arieratelor chiar dacă sunt îndreptăţite să facă acest lucru. “Niciun locatar al Deutsche Wohnen nu îşi va pierde locuinţa din cauza acestei decizii”, a informat compania într-un comunicat de presă. “Decizia Curţii Constituţionale este logică şi plafonarea chiriilor nu a fost o modalitate adecvată pentru a rezolva problemele de pe piaţa imobiliară din Berlin. Chiriaşii nu ar trebui să sufere neplăceri financiare de pe urma unor decizii politice”, a declarat la rândul său directorul general de la Vonovia, Rolf Buch, citat de Agerpres.

 

Context. Locuitorii din Berlin alocă un sfert din salariu pentru chirie

Timp de mai mulţi ani chiriile din Berlin au fost mai mici decât în alte oraşe importante din Europa, dar începând din 2008 aproape s-au dublat în condiţiile în care aproximativ 40.000 de persoane s-au mutat în fiecare an în capitala Germaniei. Potrivit celor mai recente cifre publicate de portalul imobiliar Immowelt, berlinezii alocă, în medie, un sfert din salariul lor pentru chirie. Doar 18,4% din locuitorii Berlinului sunt proprietari de locuinţe, unul din cele mai mici procente din Europa, scrie Agerpres.

 

Avertismentele economiștilor

Unii specialiști au avertizat încă din momentul în care se discutau aceste restricții că astfel de metode sunt departe de a avea efectele scontate. Dimpotrivă, pentru unele orașe care au încercat metoda efectele au fost dezastruoase. Diverse orașe din întreaga lume au urmat deja, mai mult sau mai puțin, calea aleasă și de Berlin, în lupta împotriva creșterii chiriilor, iar concluzia, notată într-o analiză dw, citată de G4Media: Mai mult strică decât ajută. Rareori se întâmplă ca opinia economiștilor să fie la fel de unanimă ca în cazul controlului chiriilor: aceștia sunt de părere că o astfel de măsură aduce, pe termen lung, mai multe pagube decât beneficii. Institutul conservator ”Manhattan Institute for Policy Research” din SUA, de exemplu, dă un verdict devastator controlului chiriilor. Nu sunt adecvate pentru crearea de locuințe mai accesibile și nici o soluție pentru combaterea sărăciei, nedreptății și segregării în orașe, spun specialiștii. Mulți economiști văd o contradicție între plafonul prețului la chirii și logica pieței. Chiriile se stabilizează pentru o perioadă scurtă, dar în același timp, măsura descurajează investitorii. Drept urmare, piața de locuințe stagnează. Proprietarii nu-și mai permit să modernizeze apartamentele. De asemenea, se construiesc foarte puține locuințe noi, pentru că lipsesc investitorii

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: