Planurile Europei de a-şi constitui stocuri de gaze pentru iarna viitoare, dependente tot de livrările din Rusia

gazprom, gaze, nord stream 2, gazoduct, rusia, energie, furnizor sursa foto: Facebook/ Gazprom

Europa riscă reducerea activităților industriale, consideră unii analiști – planurile Europei de a-şi constitui stocuri şi de a-şi asigura aprovizionarea cu gaze pentru iarna viitoare ar putea fi afectate dacă exporturile din Rusia vor fi oprite într-un impas legat condiţiile de plată, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Rusia livrează de obicei Europei aproximativ 40% din necesarul de gaze al acesteia, dar posibilitatea întreruperii aprovizionării în urma invaziei Rusiei în Ucraina a crescut în ultima săptămână, ţările G7 respingând cererea Moscovei ca plăţile să fie făcute în ruble.

Comisia Europeană spune că gazele depozitate reprezintă de obicei aproximativ un sfert din cantitatea utilizată în Europa în lunile de iarnă, unde este un combustibil important pentru încălzire.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În încercarea de a consolida aprovizionarea pentru iarna viitoare, Comisia a propus o legislaţie care să oblige operatorii de stocare a gazelor să umple depozitele la cel puţin 80% din capacitate până la 1 noiembrie. Dar, având în prezent rezervoarele pline doar un sfert şi sub media pe cinci ani pentru acerastă perioadă anului, de puţin sub 34%, sarcina pare incredibil de dificil de îndeplinit fără livrările ruseşti.

”Ţinta de 80% până la 1 noiembrie este realizabilă atâta timp cât gazele ruseşti vor continua să curgă măcar în parte”, a declarat Jack Sharples, cercetător la Institutul de Studii Energetice din Oxford.

”Dar cred că fără gaze ruseşti pur şi simplu nu este fezabil”, a adăugat Sharples.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Germania, cel mai mare consumator de gaze din Europa, care se bazează pe Rusia pentru aproximativ jumătate din nececesar, şi-a stabilit un obiectiv de 90% până în noiembrie.

Stocurile de gaze ale Germaniei sunt în prezent pline în proporţie de 26%. Dar, într-o mişcare fără precedent, ţara a declanşat miercuri şi un plan de urgenţă care ar putea asigura puterea guvernamentală în cazul în care aprovizionarea cu gaze din Rusiei ar fi întreruptă sau oprită.

Comisia Europeană a declarat că urgenţele de aprovizionare imediată vor avea prioritate faţă de reumplerea stocurilor, obiectivele nefiind aplicabile dacă declară o urgenţă de aprovizionare cu gaz la nivel european sau regional – ceea ce se poate face dacă cel puţin două ţări au emis deja propriile declaraţii.

”Dacă luvrările ruseşti se opresc mâine şi apoi nu vor reporni până în iarna viitoare sau pentru întregul an sau mai mult, atunci stocurile nu se vor putea umple până la nivelul de 80%. Cel mai probabil, stocurile UE vor ajunge undeva la puţin peste jumătate, poate în jur de 54%”, a declarat Kateryna Filippenko, analist principal la Global Gas Supply la Wood. Mackenzie.

Acest lucru, a spus Filippenko, ar putea pune probleme pentru industrie, deoarece Europa ar încerca să protejeze consumatorii vulnerabili prin reducerea consumului industrial de gaze, potenţial cu până la o cincime.

Planul de stocare a gazelor este complicat şi mai mult de controlul companiei de stat ruse de gaze Gazprom asupra mai multor centre de stocare din nord-vestul Europei, unde stocurile sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani.

În Germania, o treime din capacitatea de stocare a gazelor aparţine Gazprom.