Planurile lui Meloni și Scholz cresc costurile de împrumut ale țărilor din sudul Europei

olaf scholz

Analiștii își exprimă puternica îngrijorare că pachetul-mamut în valoare de 200 de miliarde de euro adoptat de Germania pentru a face față crizei energetice va avea un efect de domino în întreaga zonă euro.

Aceștia subliniază chiar că este posibil să se producă mișcări violente pe piața obligațiunilor, asemănătoare cu cea înregistrată de Marea Britanie, într-un moment în care randamentele au ajuns deja la niveluri ridicate, crescând semnificativ costurile de împrumut. Randamentul obligațiunilor germane pe zece ani este deja aproape de 2,2%, randamentul obligațiunilor grecești este de peste 4,8%, iar al celor italiene este de peste 4,7%.

Îngrijorare cu privire la Italia

Randamentele obligațiunilor italiene – și nivelurile lor comparativ cu cele ale obligațiunilor germane – sunt urmărite constant ca un indicator al presiunilor cu care se confruntă cele mai vulnerabile economii ale Europei.

„În general, dacă randamentele americane evoluează într-o direcție din cauza datelor din SUA, este probabil ca randamentele europene să facă același lucru”, a declarat Davide Oneglia, economist-șef al diviziei europene a firmei de consultanță TS Lombard, pentru Reuters.

Așadar, după prăbușirea obligațiunilor britanice, traderii își întorc acum privirea spre Italia, unde riscul unei risipe bugetare din partea guvernului nou ales este mare. Coaliția de dreapta a Giorgiei Meloni urmează să trimită proiectul său de buget la Comisia Europeană până pe 15 octombrie.

Noua instabilitate din Italia ar avea, de asemenea, implicații majore pentru BCE, care va continua să majoreze ratele dobânzilor în timp ce se luptă cu inflația record. Se fac deja apeluri pentru ca banca să întârzie o posibilă lichidare a bilanțului său. Deși acest lucru ar fi în avantajul obligațiunilor din zona euro, ar fi un curent potrivnic pentru traderi, în contextul unor condiții complicate din punct de vedere bugetar și monetar.

Avertizări

Moody’s Investors Service a avertizat săptămâna trecută că Italia are relativ puțin spațiu de manevră dacă dorește să mențină datoria publică pe o cale sustenabilă. Fabio Panetta, reprezentant al Băncii Centrale Europene, a exclus posibilitatea de a fi următorul ministru de finanțe în Italia, ceea ce a întunecat și mai mult perspectivele.

Pe de altă parte, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat săptămâna trecută un pachet în valoare de 200 de miliarde de euro pentru a stopa creșterea prețurilor la energie, provocând o reacție puternică din partea Europei. „Scutul de apărare” pentru economia germană include o frână pentru prețul gazelor naturale și o reducere a taxei pe vânzarea combustibililor.

Potrivit Citi, aceste propuneri ar putea reduce inflația cu 2 puncte procentuale anul viitor, dar este puțin probabil să împiedice o contracție economică. Pachetul „ar putea atenua recesiunea viitoare, dar prezintă riscuri, în opinia noastră”, au precizat analiștii Citi într-o notă.

Finanțarea pachetului

Aceste riscuri au legătură cu modul în care va fi finanțat pachetul, precum și cu impactul pe care l-ar putea avea asupra inflației, asupra randamentelor obligațiunilor guvernamentale germane, asupra ratei dobânzii de referință a Băncii Centrale Europene și asupra planurilor de împrumut ale altor țări din zona euro care ar putea face același lucru.

„Riscul este ca și alții să urmeze exemplul”, a declarat Christian Schulz, economist-șef adjunct al Citi în Europa, pentru CNBC. Schulz a spus că Germania și-ar putea „permite” orice finanțare prin împrumuturi, datorită raportului scăzut dintre datoria publică și PIB, dar și a nevoilor mai mici de finanțare externă, însă un asemenea pachet ar putea deschide drumul și pentru alte țări mai puțin prudente din punct de vedere bugetar.

Presiune asupra BCE

Citi prevede că finanțarea datoriei germane ar putea forța, de asemenea, BCE să adopte o politică mai strictă, ceea ce ar putea apoi crește randamentele din zona euro.

„Pericolul este că aceeași dinamică [văzută în cazul Marii Britanii] să se desfășoare acum în zona euro”, a spus Schulz. „Modul în care [Germania] dorește să facă acest lucru este prin utilizarea unui SPV [vehicul cu scop special] existent, un fond în afara bugetului… care fie va duce la împrumuturi, fie va duce la credite garantate – pentru că prin acest fond se poate recurge la ambele variante – vom vedea”, a adăugat el, referindu-se la planul de 200 de miliarde de euro.

“Oportunități de investiții”

Analiștii văd acum oportunități de investiții în obligațiunile de stat, după ce prețurile au scăzut semnificativ în ultimele luni, în condițiile în care inflația persistă din cauza crizei energetice, forțând băncile centrale să scumpească banii pentru a-i ține sub control.

Este caracteristic faptul că indicele Barclays pentru titlurile de datorie publică în dolari SUA a înregistrat din august 2020 până în septembrie anul trecut cea mai mare scădere (-16,9%) de la începutul înregistrării datelor relevante în 1973.

De asemenea, presiuni semnificative au fost exercitate și asupra titlurilor țărilor de la periferia zonei euro. Concret, randamentul obligațiunilor pe 10 ani ale Italiei s-au situat la 252 bps la sfârșitul lunii septembrie, cel mai mare din aprilie 2020, iar în Grecia la 280 bps, un record al ultimelor 3,5 luni.

Sursa Foto: Olaf Scholz, Angela Merkel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *