Platformă de locuri de muncă: firmele din vânzări, IT, telecom și construcții fac angajări. Cele mai puține locuri de muncă, în educație și HoReCa

Computere sursa economedia Foto: Computere / sursa Economedia

 

Angajatorii au avut disponibile peste 18.000 de locuri de muncă, în luna martie, majoritatea în vânzări, IT şi Telecom, financiar-contabil, inginerie şi construcţii, arată datele centralizate de către o platformă de recrutare online și citate de Agerpres. Datele Bestjobs arată că domenii precum educaţie, juridic şi HoReCa au înregistrat cele mai puţine posturi disponibile în martie, iar locurile de muncă de la distanță sunt foarte căutate, mai ales de candidați din București, Timiș și Cluj.

În ceea ce priveşte candidaţii români, aceştia au realizat, de la începutul lunii martie, aproape 700.000 de depuneri de candidaturi pentru posturile disponibile pe platforma Bestjobs, cu aproximativ 25% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2020. Cei mai activi au fost candidaţii din Bucureşti şi judeţele Timiş, Prahova, Braşov, Cluj, Iaşi Constanţa, Ilfov, Arad şi Argeş. Candidaţii din cele zece judeţe au înregistrat aproximativ 23% din totalul aplicărilor pentru locuri de muncă, în luna martie. Posturile care au înregistrat cel mai mare număr de aplicanţi au fost: contabil, asistent vânzări, software şi web developers, şi inginer – cu peste 2.000 de aplicanţi fiecare.

Datele Bestjobs relevă faptul că domenii precum educaţie, juridic şi HoReCa au înregistrat cele mai puţine posturi disponibile în martie, respectiv 780.

Pe fondul pandemiei, în cursul lunii martie joburile de la distanță (munca de acasă, n.r.) au continuat să fie la mare căutare, iar candidaţii care au fost cei mai interesaţi să aplice au fost cei din Bucureşti, respectiv judeţele Cluj şi Timiş. La polul opus, candidaţii din judeţe precum Dolj sau Bihor au fost cel mai puţin interesaţi de perspectiva de a lucra de acasă. Cei mai mulţi angajatori care au recrutat personal pentru locuri de muncă de acasă activează în domenii ca IT&C, financiar-consultanţă, BPO, marketing, resurse umane şi vânzări.

Un studiu realizat în ultimul trimestru al anului trecut de Bestjobs şi Boston Consulting Group arăta că şase din zece români (61%) au declarat că ar dori să muncească de la distanţă pentru o companie din afara ţării (remote employees), în condiţiile în care numărul celor care vor să lucreze în afara ţării s-a redus aproape la jumătate în ultimii doi ani. Topul primelor zece ţări unde românii ar vrea să muncească de la distanţă este alcătuit din: Marea Britanie, Germania, SUA, Franţa, Italia, Austria, Spania, Canada, Belgia şi Elveţia.

Munca de la distanță rămâne trend global. Aproape trei sferturi (73%) dintre angajaţi îşi doresc să aibă în continuare acces la opţiuni flexibile de lucru de la distanţă, arătau rezultatele raportului Work Trend Index 2021, publicat recent de Microsoft. Numărul anunţurilor pentru locuri de muncă de la distanţă a crescut de peste cinci ori în timpul pandemiei. Ediţia din 2021 a raportului Work Trend Index prezintă concluziile unui studiu la care au participat peste 30.000 de persoane din 31 de ţări şi analizează trilioane de date agregate despre muncă şi productivitate disponibile în Microsoft 365 şi LinkedIn. Mai multe date AICI

Foto: Computere / sursa Economedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *