Raport pe piața muncii: numărul anunţurilor pentru locuri de muncă de la distanţă a crescut de peste cinci ori în timpul pandemiei

servicii-digitale

Aproape trei sferturi (73%) dintre angajaţi îşi doresc să aibă în continuare acces la opţiuni flexibile de lucru de la distanţă, arată rezultatele raportului Work Trend Index 2021, publicat de Microsoft și citat de Agerpres. Numărul anunţurilor pentru locuri de muncă de la distanţă a crescut de peste cinci ori în timpul pandemiei.

Ediţia din 2021 a raportului Work Trend Index prezintă concluziile unui studiu la care au participat peste 30.000 de persoane din 31 de ţări şi analizează trilioane de date agregate despre muncă şi productivitate disponibile în Microsoft 365 şi LinkedIn.

Timpul petrecut în cadrul întâlnirilor s-a dublat, iar în luna februarie a acestui an au fost trimise cu peste 40 de miliarde de e-mail-uri în plus faţă de aceeaşi lună a anului precedent, mai arată raportul. Cei de la Microsoft au stabilit și care e trendul pe piața muncii: raportul e denumit “Viitorul pieţei muncii este reprezentat de mediul de lucru hibrid – Suntem pregătiţi?”.  Pe platforma profesională LinkedIn, numărul anunţurilor pentru locuri de muncă de la distanţă a crescut de peste cinci ori în timpul pandemiei, iar peste 40% din forţa de muncă globală se gândeşte să-şi schimbe locul de muncă anul acesta, în timp ce 46% intenţionează să se mute, în condiţiile actuale când se poate lucra de la distanţă.

Raportul relevă faptul că aproape 40% dintre respondenţi se simt mai confortabil să fie ei înşişi la locul de muncă decât înainte de pandemie, iar unul din şase respondenţi spune că a fost mai deschis în a-şi exprima dificultăţile emoţionale alături de un coleg anul acesta. 73% dintre angajaţii chestionaţi îşi doresc să aibă în continuare acces la opţiuni flexibile de lucru de la distanţă. “Cu toate acestea, liderii au pierdut legătura directă cu angajaţii şi este necesar ca aceştia să se conecteze la noua realitate, în timp ce productivitatea ridicată maschează epuizarea angajaţilor”, avertizează realizatorii cercetării.
Alte tendinţe de lucru hibrid pe care fiecare lider de afaceri ar trebuie să le cunoască, pe măsură ce se intră în noua eră a muncii, arată că Generaţia Z este expusă riscului şi are nevoie de un impuls şi de o nouă sursă de energie, colaborarea tot mai limitată pune în pericol capacitatea de inovare şi că autenticitatea va stimula productivitatea şi bunăstarea angajaţilor.

Au fost identificate cinci strategii pe care managerii ar trebui să le urmeze, în timp ce implementează schimbările necesare pentru a se adapta noului context: crearea un plan prin care angajaţii sunt puşi la curent cu modurile flexibile de lucru, investiţii în spaţiul de lucru şi în tehnologie pentru a conecta planul digital cu cel fizic, combaterea epuizării digitale, începând de la vârful companiei, prioritizare pentru reconstruirea capitalului social şi a culturii organizaţionale, precum şi regândirea experienţei angajaţilor pentru a menţine concurenţa în atragerea celor mai bune şi diverse talente.

În România, sute de locuri de muncă de la distanță/ de acasă sunt anunțate în piață. Spre exemplu, pe platforma  BestJobs apar ca fiind active 482 de astfel de locuri de muncă, iar EJobs anunță 556 de astfel de poziții. Se caută programatori, consultanți de vânzări, consilieri relații clienți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *