Liderii coaliției au ajuns, luni seara, la sediul Guvernului, unde va avea loc o ședință pe tema măsurilor fiscal bugetare pentru care Guvernul Ciolacu își va angaja răspunderea în Parlament. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, la Bruxelles că a ajuns la un acord cu Comisia Europeană pentru ca TVA-ul să rămână la 19%, dar a dat de înțeles că unele cote mai reduse în prezent ar putea crește până la 19%.
În privința țintei de deficit bugetar, premierul a spus că aceasta se renegociază până la finalul anului și a precizat că România nu va depăși deficitul bugetar de anul trecut de 6,2% din PIB și că reprezentații Comisiei i-ar fi cerut ca deficitul să scadă cu 0.5% din PIB față de anul trecut.
Liderii PNL au votat, luni dimineața, cu mare majoritate că sunt de acord cu asumarea răspunderii guvernului Ciolacu pentru pachetul de măsuri fiscale, au declarat pentru G4Media surse liberale. Pentru asumare au votat circa 50 de lideri din Biroul Politic Național (BPN), împotrivă au votat 4, alți 3 s-au abținut. Susținerea este însă condiționată de câteva condiții votate de liberali, potrivit surselor citate.
Printre condițiile puse de PNL se numără:
- eliminarea impozitului de 1% pe proprietățile care au valoare însumată mai mare de 500.000 de euro
- plafon pentru taxarea profesiilor liberale
- eliminarea creșterii impozitului pe dividende de la 8% la 10%
Au votat împotrivă Cristian Buican (Vâlcea), Hubert Thuma (Ilfov) și Robert Sighiartău (Bistrița), iar printre cei care s-au abținut se numără Adrian Cozma (PNL Satu Mare), Alexandru Muraru (PNL Iași) și Pavel Popescu (Sector 4).
Votul a fost decisiv pentru planurile coaliției de a merge mai departe cu măsurile fiscale necesare pentru reducerea deficitului bugetar.
Într-o altă ședință de ieri a PNL, mai mulți lideri au criticat conducerea partidului pentru presupusa subordonare față de PSD și pentru că nu au fost informați despre intenția guvernului de a-și asuma răspunderea. Pe de altă parte, astfel de ședințe tensionate în PNL au mai avut loc în ultimul an, dar de fiecare mini-revoltele împotriva lui Nicolae Ciucă s-au încheiat rapid, fără nici o consecință în colaborarea cu PSD.