Poliția cumpără 300 de autovehicule 4×4 ca să prindă vitezomani și consumatori de droguri. Dacia nu se înscrie în cerințe

tort masină poliție Sursa foto: Facebook / Poliția Română

Inspectoratul General al Poliției Române a scos la licitație în SICAP un contract de 38 de milioane lei pentru achiziționarea a 300 de autospeciale noi, care i-ar fi necesare pentru creșterea siguranței în trafic.

Concret, citim în Caietul de Sarcini al licitației, este nevoie de aceste mașini pentru ca polițiștii să descurajeze viteza excesivă și consumul de substanțe psihoactive la volan.

Împărțirea preț total la numărul de unități vizat ne dă un preț de circa 126.000 de lei pe autospecială, adică 25.000 de euro. Aceste autovehicule trebuie să fie pe benzină, să aibă o putere a motorului de minim 130 KW, adică 174 CP, un cuplu de 290 Nm și tracțiune 4×4.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Prețul și dotările cerute par să excludă modelul românesc Dacia Duster, care nu atinge, chiar cu cele mai bune dotări, cerințele Poliției.

Perioada de garanție a fiecărui produs oferit va fi de minim 36 de luni sau minim 100.000 de kilometri (în funcție de condiția care se îndeplinește prima). În plus, sunt cerute garanții de minim 6 ani pentru rezistența la coroziune a caroseriei și de minim 3 ani pentru echipamentele din dotările specifice și inscripționare. La departajarea ofertei câștigătoare, dincolo de preț, punctaj se acordă pentru acordarea unei garanții suplimentare față de cea standard de 100.000 de kilometri.

Ofertele se deschid în 25 noiembrie.

Argumentarea generală a acestei achiziții este că polițiștii au nevoie de aceste autospeciale pentru a le îmbunătăți mobilitatea și timpul de reacție la abaterile grave ale șoferilor din trafic. Despre ce abateri grave ar fi vorba, detaliază IGPR:

„Anual, în România își pierd viața peste 1.900 de persoane, iar alte 8.200 sunt rănite grav, fapt care ne plasează pe primul loc în topul țărilor europene cu risc rutier crescut, înregistrând în anul 2019, 96 de morți la milionul de locuitori, cu mult peste media UE (49 de morți în accidente de circulație la un million de locuitori). Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt: indisciplina pietonală, cu o pondere de cca. 21% din total, urmată îndeaproape de viteza excesivă (cca. 19%) și neacordarea priorității de trecere (cca. 17%). În acest context, pentru reducerea numărului și consecințelor accidentelor rutiere grave este necesar un control generalizat al vitezei care va permite combaterea acesteia într-un mod mult mai eficient, care este grevat în prezent de faptul că în România este legală utilizarea dispozitivelor de detecție a cinemometrelor și a stațiilor de emisie-recepție ce permit comunicarea liberă între conducătorii auto în vederea anunțării controalelor rutiere.

În ultimii 4 ani, s-a constatat o creștere semnificativă a depistărilor privind conducerea autovehiculelor sub influența consumul de produse ori substanțe stupefiante. Astfel, în urma controalelor efectuate în acest sens, în anul 2014 au fost constatate 30 astfel de fapte, în anul 2015 – 37, în anul 2016 – 60, iar în anul 2017 fiind identificate 145 de persoane sub influența substanțelor psihoactive.

Astfel, la nivelul Direcției Rutiere a fost identificată nevoia de dotare a structurilor de poliție rutieră cu autospeciale și echipamente profesionale care să combată fenomenele prezentate mai sus”.

Livrarea autospecialelor se face la sediul IGPR în 270 de zile de la semnarea contractului cu firma câștigătoare.

În luna februarie 2021, la bilanțul pe 2020 al Poliției, a fost detaliat programul de achiziții autospeciale al structurii. Aflam astfel că au fost deja achizționate aproximativ 5.500 de autovehicule, astfel încât gradul de dotare cu mijloace noi a ajuns la 64%. Prin urmare, până la 100%, ar mai fi de cumpărat încă 1.800 de autovehicule.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: