Poluarea cu plastic și produse chimice a depășit „limitele” planetei (studiu)

plastic-ocean-poluare. sursa: Pexels

Cantitatea enormă de plastic și produse chimice este deja peste “limitele planetare” și trebuie introduse urgent plafoane de producție, este concluzia unui grup de cercetători, potrivit publicației boursorama.com.

Cu un cocktail de 350.000 de produse de sinteză inventate de umanitate, “efectele pe care începem să le observăm sunt suficient de mari pentru a afecta funcțiile critice ale planetei Terra și ecosistemele sale”, explică Bethanie Carney Almroth, unul dintre co-autorii studiului Stockholm Resilience Centre, într-un interviu pentru agenția AFP.

Iar reciclarea afișează rezultate mediocre, cu sub 10% din plasticul mondial reciclat, la o producție care s-a dublat din anul 2000 și culminează în prezent la 367 de milioane de tone.

Astăzi, plasticul prezent pe Pământ reprezintă de patru ori biomasa tuturor animalelor vii, potrivit acestui studiu.

“Ce încercăm să spunem este că poate este suficient, poate că nu putem tolera asta în continuare. Poate că este momentul să impunem limite de producție”, a pledat cercetătoarea.

De mai mulți ani, Stockholm Resilience Centre efectuează lucrări de referință legate de “limitele planetare”, în nou domenii (schimbări climatice, utilizarea apei potabile, acidificarea oceanelor …)

Obiectivul este de a stabili dacă umanitatea se află într-un “spațiu de securitate” peren sau dacă, din contră, limitele au fost depășite și amenință viitorul planetei.

“Entitățile noi”, respectiv toate produsele chimice create de om (plastic, antibiotice, pesticide …) precum și metalele, în concentrații nenaturale, reprezentau până în prezent un semn de întrebare.

“Începem să înțelegem efectele pe termen lung și masive ale acestei expuneri”, spune cercetătoarea.

Pesticidele ucid organisme de manieră nediscriminatorie, ființele vii înghit plastic, efecte hormonale sau reproductive: poluarea chimică amenință mediul și afectează procesele fizice și biologice pe care se bazează viața.

“Vorbim de 350.000 de substanțe diferite. Nu avem cunoștințe, pentru marea majoritate dintre ele, despre cantitatea de producție sau stabilitatea lor, despre efectele asupra mediului sau toxicitatea lor”, subliniază Carney Almroth.

Chiar și cele mai complete baze de date, precum “Reach” în Uniunea Europeană, nu ating decât 150.000 din aceste produse.

Cei 14 oameni de știință care au participat la acest studiu consideră însă că “avem încă timp pentru a inversa această situație, dar avem nevoie de acțiuni urgente și ambițioase la nivel mondial”.

Aceștia avertizează însă că eforturile legate de gestionarea deșeurilor nu permit reducerea volumelor aruncate în natură.

“Pare evident dar nu este considerat un adevăr decât de puțin timp: cu cât produceți mai mult, cu atât aruncați mai mult”.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *