Ministrul portughez al energiei, Maria da Graça Carvalho, a declarat că Portugalia va solicita Comisiei Europene să facă presiuni asupra Franței pentru îmbunătățirea legăturilor de electricitate cu Peninsula Iberică, în urma întreruperii paralizante de curent de luna trecută.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Numărul redus de cabluri transfrontaliere înseamnă că există mai puțină capacitate de rețea pentru a echilibra pene de curent precum cea masivă care a paralizat Spania și Portugalia la sfârșitul lunii aprilie. Carvalho a declarat că, în opinia sa, aceasta este o problemă a pieței unice europene.
„Îl vom implica pe președintele Comisiei Europene în această chestiune pentru a ne asigura că suntem cu toții integrați și … ne ajutăm reciproc pentru a rezolva problemele”, a declarat Carvalho într-un interviu acordat Financial Times publicat duminică. „Aceasta este o chestiune europeană; nu este o chestiune între cele trei țări”.
Rețeaua portugheză este puternic integrată cu cea spaniolă, motiv pentru care pana de curent s-a răspândit cu ușurință spre vest. Spania, la rândul său, este conectată prin doar câteva linii la Franța.
Franța, favorabilă energiei nucleare, întârzie, cel puțin potrivit Spaniei și Portugaliei, crearea de noi legături pentru a preveni inundarea pieței franceze cu energie solară și eoliană ieftină. Operatorul francez de rețea RTE neagă acest lucru. Atât un cablu prin Golful Biscaya, cât și o linie electrică terestră ar trebui să rezolve deficitul.
„Franța nu are niciun interes să accelereze interconectările noastre pentru energia sa nucleară”, a declarat Carvalho pentru El País săptămâna trecută, într-un interviu în care a solicitat, de asemenea, presiuni din partea Bruxelles-ului.
„A avea un sistem interconectat este bine pentru toată lumea”, a explicat luna trecută un înalt oficial al UE, adăugând că conexiunile facilitează gestionarea schimbărilor dramatice în aprovizionarea cu energie.
Săptămâna trecută, Parlamentul European a votat în favoarea unei rezoluții care solicită o extindere majoră a conexiunilor electrice în întregul bloc. „Pana de curent iberică arată dureros cât de vulnerabile sunt încă rețelele noastre”, a declarat pentru Politico Anna Stürgkh, eurodeputatul principal în acest dosar.
Liberalul austriac a cerut Comisiei de la Bruxelles să „acționeze decisiv pentru a prioritiza planificarea și coordonarea rețelelor și a stocării”. În caz contrar, „vom continua să ne clătinăm de la o criză la alta”, a spus ea.