Posibilul acord de încetare a focului în Ucraina a scăzut prețul petrolului pentru a doua zi consecutiv

petrol, sonda Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Prețurile petrolului au scăzut și azi, deoarece Ucraina și Rusia s-au îndreptat către discuții de pace și pentru îngrijorările legate de dimensiunea cererii, mai ales că centrul financiar chinez din Shanghai a fost închis pentru a reduce creșterea numărului de cazuri de COVID-19, scrie Reuters.

Contractele futures pe țițeiul Brent au scăzut cu 60 de cenți, sau 0,5%, la 111,88 dolari pe baril, la 06:49 GMT, scăzând până la 109,97  dolari. Contractele futures pe țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 59 de cenți, sau 0,6%, la 105,37 USD, după ce au atins un minim de 103,46 USD.

Ucraina și Rusia urmau să se întâlnească marți la Istanbul pentru primele lor discuții de pace în peste două săptămâni. Sancțiunile impuse Rusiei după ce a invadat Ucraina au redus oferta de petrol și au dus prețurile la maxime de 14 ani la începutul acestei luni. Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o „operație specială” de dezarmare a vecinului său.

„Prețurile petrolului sunt din nou sub presiune în ceea ce privește așteptările privind negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia, ceea ce ar putea duce la relaxarea sau evitarea sancțiunilor occidentale asupra petrolului rusesc”, a declarat Hiroyuki Kikukawa, director general de cercetare la Nissan Securities.

„O încetare a focului de succes ar putea ridica, de asemenea, perspectiva reînvierii unui acord nuclear iranian”, a adăugat el.

Compensând îngrijorările legate de aprovizionarea strânsă, blocarea în două etape a Shanghaiului de peste nouă zile este de așteptat să afecteze cererea de combustibil din China, cel mai mare importator de petrol din lume, iar Shanghai reprezintă aproximativ 4% din consumul de petrol al Chinei, au spus analiştii ANZ Research.

„Presiunea vânzărilor a crescut din cauza preocupărilor că China ar putea impune mai multe restricții în alte locuri pentru a limita pandemia”, a declarat Tsuyoshi Ueno, economist principal la Institutul de Cercetare NLI.

Piața așteaptă, de asemenea, o întâlnire de joi a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a aliaților, cunoscuți în mod colectiv ca OPEC+.

Grupul va respecta probabil planurile pentru o creștere modestă a producției de petrol în luna mai, au declarat mai multe surse apropiate grupului, în ciuda creșterii prețurilor și a solicitărilor din partea Statelor Unite și a altor persoane pentru mai multă aprovizionare.

Cererea la nivel mondial a crescut la niveluri aproape de dinaintea pandemiei, dar oferta a fost frnată, deoarece OPEC+ a întârziat să o restabilească  după reducerile impuse în timpul pandemiei în 2020.

Exporturile de petrol americane au crescut de la invazia Ucrainei de către Rusia, iar barilii de petrol intern, care ar merge de obicei către centrul de stocare din Cushing, Oklahoma, sunt în schimb exportați prin Coasta Golfului, au spus comercianții.

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *