Poți găsi diferența între o față umană și un fals creat de AI? Indiciile care te pot ajuta

inteligenta artificiala / Pixabay sursa foto: Pixabay

Inteligența artificială poate face multe lucruri. Poate practica dreptul, picta tablouri valoroase și scrie cântece în stilul Beatles. Acum se pare că poate, de asemenea, să facă să apară ființe umane acolo unde acestea nu existau înainte, cel puțin în imagini. Imaginile cu fețe umane create de AI arată șocant de umane. Nu numai că par reale, dar unele dintre ele par a fi oameni pe care chiar ți-ar plăcea să îi cunoști.

Desigur, acest lucru ridică posibilitatea tulburătoare ca prietenul tău îndepărtat care a postat pe rețelele de socializare o fotografie cu el și noua lui iubită să te păcălească de fapt cu o imagine generată de AI. Aproape că nu există nicio modalitate de a-ți da seama.

Dar, spun experții în IA, există câteva puncte în care imaginile faciale generate de IA tind să greșească – cel puțin pentru moment. Unii experți în inteligență artificială de la MIT au pus la punct un experiment distractiv, sub forma unui joc în care te uiți rapid la o imagine a unei fețe și trebuie să ghicești dacă este reală sau falsă, scrie INC.

Iată câteva dintre elementele care te pot ajuta să îți dai seama dacă noua iubită a prietenului tău este reală:

1. Păr ciudat

De acord, unii oameni au părul ciudat. Dar părul AI tinde să pară că a fost adăugat în Photoshop. De asemenea, pe frunte există adesea șuvițe cu aspect ciudat care pot arăta mai degrabă ca niște crăpături decât ca păr. Uneori există smocuri de păr care nu par a fi conectate la alte fire de păr sau la capul persoanei. Părul lung și drept poate avea unele pete care arată ciudat.

2. Urechi sau cercei asimetrici

Unele persoane chiar poartă un cercel pe o parte și nimic sau un cercel diferit pe cealaltă parte. Dar dacă vedeți asta într-o fotografie, ar putea fi un indiciu că vă uitați la o față generată artificial. Uitați-vă la urechile în sine. Dacă nu arată la fel (una este mai lungă decât cealaltă sau una are un lob al urechii atașat, iar cealaltă nu, de exemplu), cel mai probabil te uiți la o imagine generată de AI.

3. Ochi asimetrici

Unii oameni chiar au doi ochi de culori diferite, dar este destul de rar. Prin urmare, dacă observi acest lucru într-o imagine, este un indiciu că este posibil să fi fost generată artificial. Același lucru este valabil și dacă irisurile par a fi de dimensiuni diferite.

4. Dinți ciudați

Dinții se pare că sunt o provocare pentru inteligența artificială, așa că, dacă cineva are dinți ciudați sau pare să aibă dinții strâmbi, sunt șanse să fie o imagine generată de inteligența artificială. Cu excepția cazului în care, bineînțeles, este o fotografie a lui Freddie Mercury.

Din păcate, și invers este adevărat. Inteligența Artificială reușește adesea să potrivească perfect dinții, așa că, chiar dacă o imagine are dinți drepți, cu aspect natural, ar putea fi totuși un fals generat de AI.

5. Un fundal ciudat

Algoritmii care generează imagini faciale depun multă muncă pentru a face fețele realiste. Cel puțin pentru moment, acest lucru le distrage atenția de la crearea unor fundaluri cu aspect real. Prin urmare, dacă fundalul din spatele persoanei pe care o priviți nu arată ca un loc real, acesta este un indiciu important că vă uitați la o imagine generată de AI. Textul, în special, tinde să fie distorsionat în fundaluri, așa că, dacă vedeți text care pare distorsionat, sunt șanse ca imaginea să fie falsă.

Aceste sfaturi rapide sunt extrase dintr-o analiză mult mai detaliată a realului față de fals, oferită de artistul și expertul în inteligență artificială Kyle McDonald. McDonald remarcă faptul că tehnologia se îmbunătățește rapid – de fapt, el a publicat prima dată ghidul său pentru identificarea oamenilor generați de AI în decembrie 2017 și a trebuit să îl actualizeze în decembrie 2018, deoarece imaginile s-au îmbunătățit atât de mult.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *