Preferințele turistice ale românilor, neschimbate de pandemie. Utilizarea voucherelor rămase nefolosite în anii trecuți, un avantaj

Romania, travelminit Sursa foto: Travelminit

Vara aceasta, romanii au recuperat capitolul vacante, mai ales odata cu relaxarea restricțiilor. Potrivit platformei hoteliere online Travelminit.ro, care a analizat rezervările din perioada iunie-iulie 2021, sezonul estival a fost unul prolific pentru hotelierii și proprietarii de pensiuni și case de vacanță din țară. Asta, mai ales că, pandemia a reconfigurat planurile de vacanță ale românilor, care au ales preponderent destinații interne.

Astfel, volumul de rezervări pentru perioada iunie – iulie 2021 a fost cu 46% mai mare decât în anul 2019 și cu 60% mai mare decât în anul 2020.

Ce destinații au ales turiștii pentru vacanțele în România

Locurile alese de turiștii români au rămas neschimbate. Pe parcursul acestei veri, harta celor mai căutate destinații din România a arătat astfel: un procent de 25% a fost ocupat litoralul românesc (stațiunile Mamaia, Eforie Nord, Vama Veche, Olimp și Costinești preponderent), 23% reprezintă marile orașe (București, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea), 21% sunt destinațiile balneo (Sovata, Băile Felix, Băile Herculane), iar restul se împarte între localitățile mai mici, dar care pot fi considerate adevărate comori turistice (Praid, Rimetea, Odorheiu Secuiesc, Corund sau Gheorgheni).

În ceea ce privește perioada aleasă de turiști pentru vacanțe, se pare că și în 2021 luna august a fost din nou câștigătoare, la fel cum s-a întâmplat în 2020 și 2019. Potrivit Travelminit.ro, ziua cu cel mai mare grad de ocupare a unităților de cazare a fost 16 august 2021 (în 2020, cea mai plină zi a fost 17 august, pe când în 2019, cea mai bună zi pentru turismul național a fost 19 august).

De asemenea, atunci când vine vorba despre alegerea unității de cazare, românii preferă în continuare hotelurile și pensiunile, care, pe parcursul acestei veri, au acoperit împreună un procent de 68% din numărul total al rezervărilor pe Travelminit.ro, restul fiind împărțit între apartamente, case de vacanță și hosteluri.

În cazul hotelurilor a fost semnalată și o creștere față de anul trecut, mai ales datorită faptului că foarte multe unități de cazare de acest fel au pregătit pachete complexe și oferte la prețuri accesibile pentru acest sezon estival.

Ce prețuri au plătit turiștii români pentru vacanțe

Prețurile la cazare din această vară au fost mai mari față de aceeași perioadă a lui 2020, dar considerabil mai mici decât cele din sezonul estival din 2019. Mai mult decât atât, un avantaj considerabil pentru turismul intern a fost faptul că românii au putut să-și folosească voucherele de vacanță rămase nefolosite din anii trecuți pentru a rezerva cazări în țară.

În ceea ce privește tarifele, prețul mediu pentru 2 nopți de cazare, 2 adulți, a fost de 501 lei (spre deosebire de 524 lei în 2019 și 477 lei în 2020). De asemenea, prețul mediu pentru 2 nopți de cazare, 2 adulți + 2 copii, a fost vara aceasta de 692 lei, în timp ce prețul mediu pentru un sejur de 3 nopți, 2 adulți + 2 copii, a fost de 1.170 lei.

„Este evidentă orientarea turiștilor români spre destinații din țară, fie că vorbim despre zonele estivale, fie că vorbim despre munte sau zonele balneoclimaterice. Incertitudinea legată de restricțiile valului 4 a determinat un număr mare de rezervări în timpul verii și chiar până la finalul lunii septembrie. Ne așteptăm ca numărul rezervărilor să se mențină ridicat până la jumatatea lunii Octombrie”, a declarat Timea Ambrus, Operations Manager Travelminit.ro

Oferta Travelminit.ro conține peste 8.000 de proprietăți din România, printre care hoteluri, pensiuni, apartamente, case de oaspeti, cabane și campinguri din toate regiunile țării. Platforma a înregistrat peste 620.000 de înnoptări în 2019 și o valoare totală a rezervărilor de 13 milioane de euro.

Sursa foto: Travelminit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *