Pregătiri pentru OCDE. Ministrul de Externe: România a început să lucreze din punct de vedere tehnic la elaborarea Memorandumului Inițial, următoarea etapă după adoptarea foii de parcurs

OECD, OCDE Sursa foto: Dreamstime

România a început să lucreze din punct de vedere tehnic la elaborarea Memorandumului Inițial, care reprezintă pasul următor după adoptarea Foii de Parcurs. Anunțul a fost făcut de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a primit luni delegația Secretariatului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), condusă de Ulrik Vestergaard Knudsen, Secretar General Adjunct. Durata procesului va depinde de progresele României, a spus acesta.

Întâlnirea a marcat debutul misiunii OCDE de lansare a discuțiilor privind aderarea României la Organizație, ce se desfășoară în perioada 27-29 iunie 2022, a transmis ministerul.

Totodată, delegația OCDE s-a întâlnit cu secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță, coordonatorul național al procesului tehnic de aderare la OCDE.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Misiunea a fost organizată la scurt timp în urma adoptării, în cadrul reuniunii de la Paris a Consiliului Ministerial al OCDE din perioada 9-10 iunie 2022, la care România a fost reprezentată de ministrul Bogdan Aurescu, a Foii de Parcurs pentru Aderarea României.

Adoptarea formală a Foilor de Parcurs pentru Aderare a constituit o etapă importantă a procesului de aderare. Aceste documente, elaborate de Secretariatul OCDE pe parcursul ultimelor luni, vor ghida procesul de aderare al României și al celorlalte țări candidate.

Documentul fixează termenii, condițiile și etapele procesului de aderare a României la OCDE.

Misiunea în România are și o latură tehnică și ar avea rolul să contribuie la îndrumarea ministerelor și instituțiilor românești în elaborarea auto-evaluărilor și poziționării în raport cu instrumentele OCDE incluse în Foaia de Parcurs, a spus ministrul.

“Am început, de altfel, în relația cu instituțiile cu care lucrăm în cadrul Task-Force-ului inter-instituțional care a fost creat, să lucrăm din punct de vedere tehnic la elaborarea Memorandumului Inițial, care reprezintă pasul următor după adoptarea Foii de Parcurs. În această perioadă, inclusiv – sau mai ales – după adoptarea Foii de Parcurs, am parcurs o etapă de consolidare a pregătirilor pentru discuțiile de aderare, prin organizare instituțională. Astfel, la nivel național, s-a intensificat activitatea Comitetului interministerial pentru relațiile României cu OCDEi. Am demarat procesul de creare a Task-Force-ului, despre care am menționat. Vom crea, de asemenea, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, o structură care se va ocupa, în mod direct, sub conducerea coordonatorului național, de gestionarea acestui proces”, a spus Aurescu.

“Obiectivul nostru strategic este ca, prin acest proces, să realizăm convergența cu statele cu economii consolidate și să devenim parte a ceea ce Secretarul General al Organizației, Mathias Cormann, numea la un moment dat, un veritabil „NATO economic””, a spus ministrul.

Procesul ar trebui să fie “transformator și catalizator al reformei” în România, care să ajute la schimbări majore legislative și de politică, a spus secretarul OCDE.

“Aderarea la OCDE permite, practic, țărilor să profite de vastul rezervor de expertiză, consiliere și dialog privind politicile OCDE, pentru a sprijini elaborarea și reforma politicilor. Țările pot învăța din experiența membrilor OCDE existenți, așa cum vom putea învăța din cele mai bune practici și politici ale României. Și există atât de multe preocupări și priorități care se suprapun între România și agenda OCDE, pot menționa doar reducerea inegalităților, maximizarea comerțului și investițiilor, promovarea inovației, protejarea mediului, combaterea corupției, optimizarea eficienței politicilor de educație, sănătate și piața muncii, toate acestea sunt preocupări comune. Procesul de aderare în sine servește drept catalizator pentru reforme importante, așa cum am spus, și sprijină, sperăm, și agenda politicii interne”, a spus Knudsen.

Acesta a subliniat că, în ceea ce privește calendarul procesului de aderare în sine, din partea OCDE, nu există o dată de încheiere stabilită pentru procesul de aderare. “Durata procesului va depinde de răspunsurile României la recomandările comitetelor de modificare a legislației, politicilor și practicilor. Și, deși începeți procesul împreună cu alte patru țări – Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru – fiecare țară va avansa, desigur, în ritmul său și cu propriile merite”, a spus oficialul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: