Premierul Bulgariei anunță că rata natalității e în creștere: Pentru prima dată de la începutul tranziției, familiile cu doi copii redevin normalitate

Albena, plaja bulgaria, vacanta bulgaria Foto: hoteluri-bulgaria.com

Premierul bulgar Nikolai Denkov, profesor de fizică recunoscut la nivel global, a anunțat în mesajul de Crăciun că cea mai mare schimbare la care lucrează guvernul este de a transforma economia forței de muncă ieftine într-o economie cu valoare adăugată mare.

“Atragem deja investitori strategici care apreciază cunoștințele și abilitățile bulgarilor și doresc să îi includă în tehnologiile viitorului. Pentru că cel mai bun program social este ca oamenii să aibă un loc de muncă stabil și bine plătit”, a declarat Denkov, citat de publicația Dnevnik.

Potrivit acestuia, primele rezultate ale acestor eforturi sunt deja vizibile. “Din ce în ce mai mulți bulgari se întorc în țara lor natală. Rata natalității este în creștere. Pentru prima dată de la începutul tranziției, familiile cu doi copii redevin normalitate”, a declarat el.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Bulgaria, la fel ca majoritatea țărilor din estul Europei, se confruntă cu o scădere accelerată a populației în ultimele decenii. La scăderea natalității se adaugă și migrația spre vestul Europei.

Ultimele bugete cresc în mod sistematic și semnificativ investițiile în oameni, a mai spus premierul bulgar.

Nikolai Denkov a fost votat în iunie prim-ministru al Bulgariei după aproape doi ani de criză politică. Denkov este susținut de două mari partide – Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată (PP-DB, liberal), 63 de deputați, și Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei-Uniunea Forțelor Democrate (GERB-SDS, conservator), cu 69 de deputați, care au făcut multe compromisuri politice pentru a ajunge la o coaliție.

Denkov (susținut de partidul Continuăm Schimbarea al fostului premier reformist pro-european Kiril Petkov) va fi prim-ministru prin rotație pentru primele 9 luni de guvernare, după care va fi înlocuit de Mariya Gabriel (susținută de GERB, partidul ex-premierului populist Boiko Borisov).

Nikolay Denkov este academician al Academiei Bulgare de Științe (BAS) și membru titular al Academiei Europene de Științe „Academia Europaea”, profesor și doctor în științe în chimie fizică. Este membru al „Grupului de lucru pentru științe fizice” din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA). Conduce laboratorul „Formulări și materiale active” la Facultatea de Chimie și Farmacie a Universității „St. Kliment Ohridski” din Sofia.

Conform clasamentului 2021 al Universității Stanford, citat de Novinite, academicianul Denkov se află în top 1% dintre cei mai influenți oameni de știință din lume în domeniul său. Cercetările sale științifice se desfășoară în domeniul fizico-chimiei sistemelor coloid-dispersate, al substanțelor tensioactive și al numeroaselor aplicații ale acestora. A publicat peste 180 de articole științifice, dintre care două în prestigioasa revistă „Nature” și câte unul în „Nature Physics” și „Nature Communications”, precum și 18 recenzii.

Lucrările sale au fost citate de peste 10.000 de ori în literatura științifică (h-index = 50). A susținut peste 90 de prelegeri la conferințe internaționale, a condus peste 80 de seminarii la universități și institute de cercetare din străinătate. Este coautor a 12 brevete, dintre care șase internaționale și patru străine.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: