Premierul Ciolacu: Vom închide anul cu un deficit în jur de 5%. Vom avea un nou acord cu UE, discuția este dacă pe 5 sau pe 7 ani

deficit Sursa foto: Dreamstime

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți seara, la Digi24, că România va închide anul 2024 cu un deficit bugetar în jur de 5% din Produsul Intern Brut, dar că va avea un nou acord cu UE pentru reducerea deficitului sub ținta de 3% din PIB, iar discuția se poartă în jurul unei reduceri în interval de 5 sau de 7 ani.

„Deficitul la finalul lui aprilie. Cred că e de 3,3% din PIB. Cred că vom avea excedent în luna mai. Avem acum încasări mai mari cu 25 miliarde euro. Tot ce a prognozat ANAF a fost depășit lună de lună. Și nici nu am oprit investițiile, am forțat investițiile atât de necesare. Ce să fac, să îl opresc pe grindeanu la autostrăzi, la CFR, la Autostrada Moldovei? Peste tot se lucrează și este un ritm și controlat și urmărit. Eu nu voi opri aceste investiții. Așa s-au dezvoltat și Italia și Spania”, a spus el.

Premierul a precizat că deficitul în acest an se va reduce cu 0,5 puncte față de deficitul de anul trecut, așa cum România și-a asumat în fața UE.

„Ne vom încadra în ce ne-am asumat, adică un deficit mai mic cu 0,5. După alegeri va fi discuție la ECOFIN. Suntem singurul stat din UE care ne-am luat angajament pe deficit. Nu am văzut pe nimeni țipând când un inconștient a dus Romania la deficit de 9,2%. Am ajuns la deficit de 5,6% anul trecut. Anul acesta vom închide deficitul în jur de 5%. Și vom avea un nou acord cu UE. Discuțiile sunt dacă va fi pe 5 sau 7 ani, ca să nu oprim investițiile și din PNRR și din exercițiul financiar trecut și actual”, a declarat premierul.

Amintim că România a încheiat primul trimestru al anului cu un deficit de 2,06% din PIB, respectiv de 35,88 miliarde de lei, în condițiile în care Guvernul prognozase pentru tot anul un deficit bugetar de 86,6 miliarde lei, respectiv de 5% din PIB.

Sursa foto: Dreamstime

Comentarii

 1. Ce se retine:
  “Ce să fac, să îl opresc pe grindeanu la auto8străzi, la CFR, la Autostrada Moldovei?”
  🤣🤣
  Poate fi considerata gluma zilei!
  Grindeanu si autostrazile, cefereurile moarte si mai ce??😪😪

 2. Ce ciulama cu varza si carnati e in declaratiile lu Ciolacu :)) arunca cu spani,a miliarde, grindeanu, etc … jesus

 3. PIB-ul României a crescut de la 144 mld. euro în 2013 la 320 mld. euro în 2023 nu pe exporturi, ci pe consum.
  Ca să consumi fără să produci, trebuie să te împrumuţi, aşa că datoria externă a crescut în această perioadă de un deceniu de la 96 mld. euro la 173 mld. euro.

  În 2013, deficitul comercial era de doar 6 mld euro şi reprezenta 4% din PIB, anul trecut a ajuns la 29 mld. euro şi reprezintă 9% din PIB.
  Creşti, dar creşterea creează gol în loc să creeze prea plin şi ca să rezişti te împrumuţi.

  Economia e în creştere pe bază de deficit comercial în creştere şi pe datorie externă în creştere.
   
  Astazi China, Israel, Olanda sau SUA se bat pe fabricile de semiconductori şi pe fabrici de fabrici de semiconductori. România dă ajutoare de stat de 820 mil. euro pentru procesare de lapte, de pavele, de sârmă, de hrană pentru animale şi capacităţi de reciclare.

  Minunata gandire economica a guvernului.😪😪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *