Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, în cadrul consultărilor cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, că nu este adevărat că banii din Programul Național pentru Relansare și Reziliență (PNRR) vor fi condiționați de adoptarea reformelor din justiție.
„Nu este adevărat. Sunt câteva lucruri acolo care sunt de bun simț, dar nu au ncio legătură cu reforma în justiție așa cum vrem noi să o facem. PNRR nu o să fie condiționat de justiție. Sunt doar câteva borne, clarificări. De exemplu, în România, legile după ce sunt modificate prin amendament să fie publicată întreaga lege cu noul amendament, să fie clar pentru toată lumea care este ultima formă. Acesta este un exemplu de modificare care apare în PNRR, dar nu avem Legile Justiției așa cum discutăm de ele în spațiul public pentru că am văzut această discuție și nu aș vrea să fie înțeleasă prost.”, a declarant Florin Cîțu.
Context
G4Media.ro a dezvăluit în exclusivitate pe 20 august că plata tranșelor de bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare totală de 29,2 miliarde de euro, ar putea fi condiționată de realizarea unor reforme precise în justiție.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Cristian Ghinea (USR PLUS) a propus aceste condiţionalităţi în negocierile cu Comisia Europeană, dat fiind că PNRR funcționează în sine ca un program dedicat reformelor făcute de statele membre în diferite domenii. Este o mutare de șah la PNL, care s-a opus în țară pe toate căile alături de UDMR la orice reformă din justiție referitoare la adoptarea noilor Coduri, desființarea Secției Speciale, repararea legilor justiției sau reformarea Inspecției.
Nu e clar ce reforme în justiție vor fi prinse în varianta finală a PNRR, dar desființarea Secției Speciale pentru magistrați (SIIJ) nu va fi printre ele, au declarat surse politice pentru G4Media.ro. În această perioadă au loc negocieri intense cu Comisia Europeană pe tema reformelor în justiție și a condiționării plăților de aceste reforme, iar forma finală va fi agreată în luna septembrie.
De asemenea, potrivit informațiilor G4Media.ro, premierul Florin Cîțu nu ar fi foarte mulțumit de aceste condiționări, dat fiind că UDMR și PNL se opun unor reforme rapide în justiție.
Miza este majoră pentru USR PLUS, care a promovat constant reformele în justiție, în acord cu programul său politic, dar s-a lovit de rezistența la orice schimbare din partea UDMR, a PNL și a președintelui Klaus Iohannis.
Dacă banii din PNRR-ul agreat cu Comisia Europeană vor fi condiționați de reforme în justiție cu termene definite clar, Guvernul și Parlamentul vor fi supuse unei presiuni publice semnificative. În caz că nu vor adopta măsurile asumate, UE va bloca pur și simplu plățile.
Citește și