Premierul Ciucă, după vizita la centrala nucleară de la Cernavodă: Sprijinim accelerarea proiectelor de implementare a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni SMR

centrala de la cernavoda, centrala nucleara, nuclearelectrica Sursa foto: Facebook Ministerul Economiei

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, după o vizită efectuată la centrala nucleară de la Cernavodă, că Guvernul susține proiectele de operaționalizare a unităților 3 și 4, cât și retehnologizarea unității 1. ”Totodată, sprijinim accelerarea proiectelor de implementare a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni SMR, proiecte ce au fost agreate prin acordul interguvernamental România -SUA. Aceste proiecte vor contribui la independenta energetică a României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a afirmat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a vizitat, luni, Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, împreună cu o delegație din care au făcut parte mai mulți membri ai cabinetului, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Conducerea SN Nuclearelectrica a prezentat șefului Executivului și delegației guvernamentale proiectele de investiții strategice în valoare estimată de 9 miliarde de euro, printre care: Retehnologizarea Unității 1, Proiectul Unităților 3 și 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu NuScale, dar și proiecte suport pentru operarea curentă, cum este Instalația de Detritiere. Proiectele de investiții ale SNN vor contribui cu energie curată, fără emisii de CO2, la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică locală și națională la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de specialiști.

  • România, prin compania cu capital de stat Nuclearelectrica (SNN), este interesată de tehnologia mini-reactoarelor modulare SMR și a semnat în 2019 un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale Power. În ianuarie 2021, Nuclearelectrica SA a primit un grant nerambursabil de 1,27 milioane de dolari din SUA pentru servicii necesare în procesul de găsire a locațiilor pentru amplasarea unor reactoare nucleare modulare, de mici dimensiuni, potrivit unui comunicat al companiei. Locațiile sunt altele decât Cernavodă, unde funcționează acum Reactoarele 1 și 2 ale Centralei Nucleare. În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear. În Europa însă, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate. Pe lângă România, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina. Până acum, NuScale nu a construit nici un mini-reactor nuclear în SUA sau în vreo altă țară din lume.

Din delegația guvernamentală au făcut parte, Virgil Popescu, ministrul Energiei, Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Attila György , secretar de stat în Ministerul Finanțelor, Dan Cărbunaru, secretar de stat, purtător de cuvânt al Guvernului, George Agafiței, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului.

Compania Națională „Nuclearelectrică” SA este societatea națională românească producătoare de energie electrică, termică și de combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deținând 82,49% din acțiuni și alți acționari, 17,50%, după listarea societății la bursă în 2013.

Nuclearelectrica detine: Sucursala CNE Cernavodă, care operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume; Sucursala FCN Pitesti – fabrica de combustibil nuclear, și se află în proces de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziționarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu aprox. 18-20% energie nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

Sursa foto: Facebook Ministerul Economiei

Comentarii

  1. Cu ce dreaq o sprijiniti Don Ciuca ? Si PE CARE VARIANTA ? cE “e” mai mu;te !!! Pentru informarea Dv. si a cititorilor in USA – cea MAI AVANSATA varianta are termen de realizare a PROTOTIPULUI este pe undeva dupa 2030 !! In cel mai bun caz ! – Lasati dreaq “povestile” cu mini reactoarele si trecti URGENT la contractarea si constructia reactoarelor No. 3 si 4 de la Cernavoda pe acceasi vechi si BUNA Solutie ! ATENTIIE ! Avem IN STOC apa grea necesara si Know-how si INSTALATILE functionale pentru producerea barelor de Uraniu – combustibilul necesar + ca 2 -3 % din costructiile necesare ! Deci ” URGENT la treaba ! O investitie deacest fel dureaza 8 nai minimum ! Cu vorba mai lungim agonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *