Premierul Ciucă se vede cu fondul de investiții din spatele Black Sea Oil&Gas, compania cu cel mai avansat proiect de exploatare a gazelor din Marea Neagră. Americanii vor arbitraj internațional din cauza legii offshore

BLACK-SEA-OIL-AND-GAS-top-banner-e1554151908878 Foto: globuc.com

Premierul Nicolae Ciucă se întâlnește joi cu fondul de investiții Carlyle Group, din spatele Black Sea Oil&Gas, compania cu cel mai avansat proiect de exploatare a gazelor din Marea Neagră. Americanii au reiterat în această vară că vor să continue demararea unei proceduri de arbitraj international împotriva statului român, fiind nemulțumiți de proiectul legii offshore.

Întâlnirea cu reprezentanții fondului de investiții este programată joi, la ora 11:30.

În februarie 2019, BSOG, companie controlată de fondul american de investiții Carlyle, a anunțat decizia finală de investiție pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), localizat în zona românească a Mării Negre, unde a spus că va investi 400 de milioane de dolari. Producția a demarat în acest an și în prezent s-a stabilizat la 3 milioane – 3,1 milioane de metri cubi/ zi, ceea ce înseamnă un miliard de metri cubi anual, spunea ministrul Energiei Virgil Popescu.

Înainte de apariţia modificărilor la Legea Offshore, Black Sea Oil&Gas a notificat autorităţile cu privire la intenţia de a iniţia o procedură de arbitraj împotriva statului român, pentru că nu a eliminat încă din Legea offshore prevederile nefavorabile investitorilor.

Ulterior, după adoptarea modificărilor, BSOG a reafirmat că noua lege nu elimină taxa pe veniturile suplimentare care a blocat proiectele offshore din platoul continental românesc al Mării Negre și că ar putea continua cu procedura de abitraj.

Și Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a cerut clarificări suplimentare din partea autorităților în ceea ce privește legea offshore și spunea că în 2023 ar putea lua o decizie de investiție în proiectul de extracţie a gazelor din zăcământul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră. OMV Petrom şi Romgaz sunt parteneri egali în acest proiect, după ce Romgaz a plătit 1 miliard de euro pentru a cumpăra jumătatea ExxonMobil.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri că OMV Petrom şi Romgaz ar trebui să anunţe în acest an decizia de investiţii în acest proiect, având în vedere contextul actual de pe piaţa gazelor.

Grupul Carlyle deține Black Sea Oil & Gas, prin fondul Carlyle International Energy Partners (CIEP), după ce a achiziționat compania în august 2015, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit acționar minoritar în luna noiembrie 2017.

Carlyle Group este un fond de investiții american, cu active gestionate de 376 de miliarde de dolari. Este unul dintre cele mai mari mega-fonduri din lume. În 2015, Carlyle a fost cea mai mare firmă de capital privat din lume prin capitalul strâns în ultimii cinci ani, conform indicelui PEI 300, deși până în 2020, a alunecat pe locul doi.

Foto: globuc.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *