Premierul Marcel Ciolacu, despre sechestrul pus de ANAF companiei Gabriel Resources care nu poate vinde acţiunile deţinute în proiectul Roşia Montană: Îşi face datoria ANAF/ Am câştigat un proces

Marcel Ciolacu Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, chestionat despre faptul că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a pus sechestru asigurator pe acţiunile Gabriel Resources din cauza căruia compania nu poate vinde acţiunile deţinute în proiectul Roşia Montană, că ANAF îşi face datoria şi au fost pornite procedurile legale. „Presupun că şi dacă ei câştigau procesul, făceau la fel”, a mai spus şeful Guvernului.

„Îşi face datoria ANAF. Am câştigat un proces. S-au pornit procedurile legale. Presupun că şi dacă ei câştigau procesul, făceau la fel”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat dacă ştie şi are de comentat ceva despre faptul că ANAF a pus sechestru pe acţiunile companiei Gabriel Resources şi astfel nu poate vinde acţiunile deţinute în proiectul Roşia Montană, vineri, după vizita făcută la şantierul proiectului „Centura Bârlad”.

Potrivit unor surse oficiale citate de către G4Media, statul român, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, a pus sechestru asigurator pe acţiunile Gabriel Resources, compania canadiană care a pierdut procesul pentru exploatarea aurului de la Roşia Montană şi de la care România are de recuperat 10 milioane de dolari. Astfel Gabriel Resources nu mai poate vinde acţiunile pe care le deţine în proiectul Roşia Montană.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Pe 8 martie, tribunalul arbitral de la Washington a respins pretenţiile reclamanţilor în cazul Roşia Montană, companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), obligând companiile să plătească României cheltuielile de judecată, dar şi dobândă. Reprezentanţii companiei Gabriel Resources şi-au exprimat atunci „dezacordul ferm” şi au spus că decizia tribunalului de arbitraj de la Washington, care a dat câştig de cauză României în dosarul Roşia Montană, este „în întregime incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz”, invocând în acest sens opinia separată exprimată de unul dintre arbitri.

„Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de dobânda la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi 928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, aşa cum este reprezentată de de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenţii formulate de părţi”, precizează decizia tribunalului arbitral de la Washington.

Gabriel Resources confirmă, într-un comunicat remis presei, că statul român a luat măsuri de precauție și precizează că evaluează posibilitatea de a contesta decizia tribunalului de arbitraj (ICSID), care a dat câștiga de cauză României.

„În urma unei analize suplimentare a deciziei Tribunalului împreună cu consilierii săi profesioniști, Compania continuă să creadă că decizia Tribunalului este profund eronată. În consecință, compania evaluează posibilitatea de a contesta decizia prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenția ICSID. Orice cerere de anulare trebuie depusă în termen de 120 de zile de la data pronunțării deciziei”, se arată în comunicatul companiei.

Guvernul României a solicitat Companiei și co-reclamantului în arbitrajul ICSID, Gabriel Resources (Jersey) Ltd. (“Gabriel Jersey”), să soluționeze hotărârea privind costurile și a menționat că va lua măsuri pentru a o pune în aplicare.

„În acest sens, din documentele publice reiese că statul român a solicitat măsuri de precauție în România pentru a impune restricții privind vânzarea sau transferul acțiunilor deținute de Gabriel Jersey în filiala sa din România, Roșia Montană Gold Corporation S.A., până la soluționarea ordinului privind costurile. Compania consideră că aceste acțiuni sunt premature și suferă de vicii de procedură. Gabriel își va apăra viguros drepturile și interesele în România și în alte părți”, se arată în comunicat.

În prezent, Compania dispune de fonduri disponibile de aproximativ 2 milioane de dolari canadieni (1,5 milioane de dolari americani) și se așteaptă ca acest sold să fie epuizat în cursul normal al activității până la sfârșitul lunii mai 2024, mai precizează sursa citată.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. O vorba degeaba!
    Gabriel Resources e aproape in faliment!
    E chiar varză!
    Si ce-i face la actiuni anaful?
    Intreb pentru un prieten!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.