Premierul Nicolae Ciucă, despre programul de reducere a cheltuielilor bugetare: Nu se pune problema reducerii salariilor, nu se pune problema reducerii investițiilor

Nicolae Ciuca

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, despre programul de reducere a cheltuielilor bugetare, după ce încasările au fost sub program în primele trei luni, că nu se pune problema reducerii salariilor și nu se pune problema reducerii investițiilor.

„Din analiza cifrelor financiare pe primul trimestru rezultă foarte clar că există un deficit și deficitul acesta nu trebuie să continue să producă efecte pe următoarele 9 luni. Motiv pentru care am cerut ministrului și întregului cabinet să analizeze și să gândească reducerea cheltuielilor, în sensul reducerii unor sume de bani care să denote o mai bună chibzuială a ceea ce înseamnă gestionarea fondurilor. Nu se pune problema reducerii salariilor, nu se pune problema reducerii investițiilor. Discutăm despre o analiză care se va desfășura la nivelul Ministerului de Finanțe, împreună cu celelalte ministere. Vă rugăm să nu inducem niciun fel de temere către oameni că s-ar fi gândit cineva măcar la reducerea salariilor sau a altor venituri. Aici este vorba doar de chibzuiala cheltuielilor la bunuri și servicii, la alte cheltuieli care în momentul de față la nivelul fiecărui ordonator de credit pot fi făcute”, a declarat premierul Ciucă, după o întâlnire PNL.

Întrebat dacă Guvernul va interzice cumulul dintre pensie și salariu, măsură care l-ar viza inclusiv pe premier, Ciucă a afirmat că, dacă va găsi o soluție legată, va fi aplicată.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Și noi am încercat să facem în așa fel încât să se interzică cumulul pensiei cu salariul. Există și o decizie a CCR în acest sens, în care celor care doresc să muncească să nu li se interzică dreptul la muncă. Dacă vom găsi o soluție care să respecte toate prevederile legale, suntem de acord să o punem în aplicare”, a precizat el.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat miercuri că a încasat cu 7% mai mult, în primele trei luni din 2023, față de perioada similară a anului trecut, însă încasările sunt totuși cu aproape 3 miliarde de lei mai mici decât programul de încasări, arată un comunicat al instituției.

Astfel, instituția arată că, în primele trei luni ale anului 2023, ANAF a colectat 83.534,98 milioane lei la bugetul consolidat. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-au încasat 78.177,87 milioane, se înregistrează o creștere de aproximativ 7%.

Raportat la programul de încasări, pe primul trimestru s-a încasat 96,6% din plan, cu 2.981,35 milioane lei mai puțin.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Deci vor fi reduse investitiile, am inteles bai mafie statala
    Apropo in ritmul asta chelt cu pensiile speciale vor fi mai mari decat chelt cu educatie. Pretty much definitia unui popor sinucigas.

  2. Ați incercat si anul trecut si a iesit nimic.
    Masuri ferme de genul:
    – comasati comunele cu ma putin de 3000 de locuitori.
    Sunt cca 200 de comune cu pâna la 1500 de locuitori.
    Fiecare Prmarie din astea are cca 25 de salarati.
    Are rost?
    -sunt 80 de orasele cu populație, in recensamant, sub nivelul unei comune mari iar la municipii sunt 25 de bucati sub ce prevede legea,
    Aici sunt banii Dvs.!
    -reduceti cu 50% pensiile speciale,
    – reduceti nr de bugetari pană la Sub un milion.
    Nu e o anomalie să digitalizați(😄) si sa tineți doua milioane de bugetari să se bată de musca?
    – umblati la legea electorala si reduceti nr de cosilieri locali de la 45.000 la 20.000 de neica nimeni ce ard gazul si traiesc pe bani publici.
    Au plecat 6 milioane afara dar mentineti 45.000 de consilieri locali, sute de Vicepimari, VicePres. C. J. etc.
    – reduceti cuantumul indemnizatiei membrilor AGA de la 25% la 5 % pentru ca e doar trafic de influenta legalizat.
    -opriti jaful la achizitii publice de autoturisme pentru Parlament, Guvern, Securitate si Miliție,
    -reduceti nr de agentii, oficii si alte creatii guvernamentale,
    – desfiintati CNAIR ca sunt inutili cu autostrazile,
    -desfiintati MIPE ca nu livreaza decat vauchere pentru ajutoare sociale la votanti,
    Daca nu intelegeti risipa bugetara va pot detalia.
    Comasați ministerele , agentiile si puneti pe liber 25% din armata de birocrati.
    Pas cu pas !
    Despre ce digitalizare vorbim?😯

  3. Nu trebuie inventata apa calda. Ar trebui generalizat modelul Consiliului Județean Bihor, cu Ilie Bolojan în poziția de președinte al instituției, unde personalul s-a redus cu 50%, fiind realizate astfel economii de 13 milioane euro, iar investițiile din bugetul propriu al consiliului s-au dublat. Fondurile UE atrase sau în curs de implementare în acest județ sunt de aproape 1,5 miliarde de euro. Bugetul consolidat pentru anul 2023, compus din cheltuieli de funcționare și alocări pentru investiții, este de 1,32 miliarde lei. Peste 70% din totalul veniturilor vor fi atrase din fonduri europene. Cheltuielile de funcționare prevăzute sunt de 368,6 milioane lei și reprezintă 27,9% din buget, în timp ce secțiunea de dezvoltare reprezintă 72,1%, adică 953,8 milioane lei.
    Analiza comparativă a cheltuilelilor de funcționare în raport cu bugetul de dezvoltare demonstrează că dinamica s-a schimbat considerabil între anii 2019 și 2023. Dacă în 2019, cheltuielile de funcționare reprezentau 74% din bugetul total al Consiliului Județean Bihor, iar dezvoltarea doar 26%, în 2022 acestea au fost aproximativ egale, iar în 2023 bugetul propus prevede scăderea ponderii cheltuielor de funcționare la 28%. Dacă la Bihor se poate, de ce nu s-ar putea in toată tara.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.