Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, despre programul de reducere a cheltuielilor bugetare, după ce încasările au fost sub program în primele trei luni, că nu se pune problema reducerii salariilor și nu se pune problema reducerii investițiilor.
„Din analiza cifrelor financiare pe primul trimestru rezultă foarte clar că există un deficit și deficitul acesta nu trebuie să continue să producă efecte pe următoarele 9 luni. Motiv pentru care am cerut ministrului și întregului cabinet să analizeze și să gândească reducerea cheltuielilor, în sensul reducerii unor sume de bani care să denote o mai bună chibzuială a ceea ce înseamnă gestionarea fondurilor. Nu se pune problema reducerii salariilor, nu se pune problema reducerii investițiilor. Discutăm despre o analiză care se va desfășura la nivelul Ministerului de Finanțe, împreună cu celelalte ministere. Vă rugăm să nu inducem niciun fel de temere către oameni că s-ar fi gândit cineva măcar la reducerea salariilor sau a altor venituri. Aici este vorba doar de chibzuiala cheltuielilor la bunuri și servicii, la alte cheltuieli care în momentul de față la nivelul fiecărui ordonator de credit pot fi făcute”, a declarat premierul Ciucă, după o întâlnire PNL.
Întrebat dacă Guvernul va interzice cumulul dintre pensie și salariu, măsură care l-ar viza inclusiv pe premier, Ciucă a afirmat că, dacă va găsi o soluție legată, va fi aplicată.
„Și noi am încercat să facem în așa fel încât să se interzică cumulul pensiei cu salariul. Există și o decizie a CCR în acest sens, în care celor care doresc să muncească să nu li se interzică dreptul la muncă. Dacă vom găsi o soluție care să respecte toate prevederile legale, suntem de acord să o punem în aplicare”, a precizat el.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat miercuri că a încasat cu 7% mai mult, în primele trei luni din 2023, față de perioada similară a anului trecut, însă încasările sunt totuși cu aproape 3 miliarde de lei mai mici decât programul de încasări, arată un comunicat al instituției.
Astfel, instituția arată că, în primele trei luni ale anului 2023, ANAF a colectat 83.534,98 milioane lei la bugetul consolidat. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-au încasat 78.177,87 milioane, se înregistrează o creștere de aproximativ 7%.
Raportat la programul de încasări, pe primul trimestru s-a încasat 96,6% din plan, cu 2.981,35 milioane lei mai puțin.