Premierul Nicolae Ciucă își continuă campania de imagine / Le-a spus și reprezentanților Băncii Mondiale că România are potențial să ajungă în top 10 cele mai sofisticate economii din lume până în 2030

Redacția ian. 12, 2023 1 comentarii
Nicolae Ciuca

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a profitat de întâlnirea de la Palatul Victoria cu Alfonso Garcia Mora, vicepreședintele International Financial Corporation (divizia de investiții a Băncii Mondiale), pentru a-și continua campania de imagine. El a menționat, din nou, ca și la începutul ședinței de guvern de miercuri, studiul care plasează economia României printre cele mai sofisticate din lume.

Premierul a mulțumit Băncii Mondiale pentru sprijinul acordat țării noastre în dezvoltarea economică și socială, oferind o contribuție importantă la rezultatele obținute anul trecut, în pofida crizelor multiple traversate.

“Potrivit analizelor efectuate la nivel guvernamental, investițiile au jucat un rol crucial în creșterea economică înregistrată. Acest lucru ne încurajează să continuăm, alături de partenerii noștri, să încurajăm investițiile, atât cele publice, precum și cele private. Avantajele pe care România le deține includ resursele energetice, forța de muncă bine pregătită și o abordare care respectă investitorii la nivelul Executivului. Țara noastră este, potrivit analizelor Harvard, pe locul 19 în lume în topul celor mai complexe și sofisticate economii și putem urca între primele 10 până în 2030” a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Potrivit unui comunicat al Executivului, International Financial Corporation – parte a Grupului Băncii Mondiale, specializată în finanțarea sectorului privat – a dezvoltat în România cel mai mare volum de investiții din regiune, plasând țara noastră între primii zece beneficiari la nivel global.

Fondurile europene, care au depășit nivelul record de 11 miliarde de euro anul trecut, alături de cele peste 80 de miliarde de euro aflate la dispoziția României până în 2029, reprezintă o resursă de dezvoltare esențială, al cărei impact benefic poate fi sporit de instrumentele financiare oferite de IFC, care deja a investit în țara noastră peste 4,7 miliarde dolari, se mai arată în comunicat. Principalele domenii în care această parte a Grupului Băncii Mondiale este interesată să dezvolte investiții sunt legate de infrastructură, tranziție energetică, reducerea disparităților de dezvoltare între regiuni.

Pentru a accelera ritmul investițiilor și implicit al dezvoltării economice, reprezentantul IFC a transmis disponibilitatea de a oferi cele mai bune practici și mecanisme de valorificare a parteneriatului public-privat, după modele de succes aplicate în alte state dezvoltate. Totodată, a fost evidențiată necesitatea de a oferi finanțare companiilor românești care au nevoie de capital pentru a-și extinde afacerile.

Pe de altă parte, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a arătat implicarea țării noastre în eforturile globale de sprijinire a Ucrainei în urma declanșării agresiunii militare ruse, inclusiv din perspectiva asigurării lanțurilor de aprovizionare și prin utilizarea infrastructurii naționale pentru facilitarea exporturilor de cereale sau de alte produse din Ucraina. Alături de modernizarea, refacerea sau extinderea rețelelor de transport în acest context, rolul important al Portului Constanța a generat un efort concertat de valorificare a potențialului său. În acest sens, IFC este interesat să contribuie, prin accesarea rețelei globale de experți și actori economici la care este conectată, având ca model funcționarea portului din Singapore.

Pentru dinamizarea ritmului de atragere a investițiilor străine în România, care, potrivit estimărilor BNR, ar putea depăși nivelul record de 11 miliarde de euro pentru anul trecut, Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior va fi integrată în efortul comun al Guvernului și al IFC de a accelera dezvoltarea economică a țării pe bază de investiții.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *