BREAKING Premierul Nicolae Ciucă anunță că dorește supraimpozitarea cu 16% a bugetarilor care depășesc salariul președintelui. „Nu se discută despre impozit progresiv”

Nicolae Ciuca, premier Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că coaliția nu discută despre un impozit progresiv, ci despre impozitarea salariilor de la stat care depășesc salariul președintelui, el precizând că s-a discutat un impozit de 16%.

„Nu se discută despre impozit progresiv. Este vorba despre un impozit care în acest moment a fost cât se poate de bine clarificat în ceea ce privește depășirea salariilor la stat peste cel al președintelui. În acest moment, așa cum am discutat, doar la stat. Orice măsură pe care o vom lua trebuie să aibă și susținere juridică. Motiv pentru care, cei care vin și propun un astfel de demers, trebuie să vin cu toate elementele de clarificare. Procentul de 16% a fost discutat pentru că acesta este cel care în momentul de față funcționează ca impozit propriu-zis pe legea finanțelor”, a declarat premierul.

Ciucă a afirmat că „nu este absolut nimic bătut în cuie”.

Întrebat de ce există excepția pentru înghețarea angajărilor la stat în educație și sănătate, el a spus că acestea sunt domenii esențiale pentru cetățeni, exceptate fiind și funcțiile unicat – de exemplu funcția de șofer la salvare.

Premierul a spus că urmează să fie determinat și câte posturi vor fi înghețate.

„Am luat această decizie de a analiza tocmai din responsabilitatea de a asigura echilibrul bugetului de stat și a ne asigura că în continuare ne preocupă asigurarea locurilor de muncă și remunerarea corespunzătoare a fiecărui cetățean. Nu s-a pus niciodată problema reducerii salariilor”, a precizat el.

Ciucă a afirmat că a existat și discuția privind supraestimarea veniturilor și subestimarea cheltuielilor la buget. „A fost și această discuție în care s-a pus problema ca, în momentul în care s-a realizat proiectul de buget, să fi fost supraestimate aceste venituri. Din explicațiile ministrului de Finanțe a reieșit foarte clar că nu au fost supraestimate. Ceea ce a rezultat în acest moment este faptul că pe trei luni de zile aproximativ 4,5 miliarde din sumele care ar fi trebuit colectat nu s-au colectat. De aceea cred că este absolut important ca, dincolo de aceste măsuri, să facem în așa fel încât mecanismele prin care instituțiile statului asigură colectarea banilor la buget să funcționeze”, a declarat Ciucă.

Întrebat dacă înghețarea angajărilor la stat ar putea să fie extinsă și în 2024, Ciucă a afirmat: „Dacă ne aducem aminte am luat aceeași măsură și în 2022 și a funcționat. Acolo unde a fost nevoie am asigurat, prin memorandum, deblocarea posturilor”.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. Sunt sigur ca daca ne arata impactul bugetar ne bufneste rasul
    Funny cum de la pensii speciale, echitate si solidaritate s-a ajuns la impozitat salarii …
    Greu de crezut ca va fi oprita emigratia romanilor cand sunt permise guvernari idioate si distructive

  2. 67% era un nr. mult mai cinstit…

    EVIDENT ca nu a intrebat cineva VREODATA daca proprietarii de facto ai acelor bani doresc aceste Atrocitati insa traim intr-o ‘Democratie’, nu ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *