Premierul se laudă cu investiții străine record și estimează că vom ajunge la 11 miliarde de euro, pentru 2022. Cifre existente și statistici oficiale și de ce nu suntem “number one” în regiune

Sursa: Unsplash Sursa foto: Unsplash

România va încheia anul 2022 cu o valoare de aproximativ 11 miliarde de euro din investiții străine, a spus azi premierul Nicoale Ciucă, în deschiderea ultimei ședințe de guvern a anului. Datele BNR arată, deocamdată, că valoarea fluxului net de ISD a fost de 9,39 miliarde de euro în primele zece luni și că am depășit deja anul 2021. Cifrele exacte pentru 2022 BNR le va publica însă doar în februarie anul viitor. Iar dacă ne uităm la cifrele din regiune, economiștii au atras însă atenția că suntem în urma altor vecini și mai avem de lucru, inclusiv la elemente de bază, ca infrastructura sau digitalizarea.

“S-a putut și se poate constata că atunci când avem o coaliție stabilă, constituită din partidele care și-au asumat responsabilitatea guvernării – Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal și UDMR – practic, prin această stabilitate am putut să inspirăm încrederea tuturor partenerilor sociali și, de asemenea, să inspirăm încredere partenerilor noștri externi, care au văzut în România o oportunitate de investiții, oportunitate care s-a concretizat în cea mai mare sumă a investițiilor străine directe. Din estimările Băncii Naționale, încheiem anul 2022 cu o valoare de aproximativ 11 miliarde de euro din investiții străine”, a spus premierul Nicoale Ciucă, în deschiderea ultimei ședințe de guvern.

Investițiile străine directe ar ajunge anul acesta la 11,3 miliarde de euro, un nivel record, anunța premierul Nicoale Ciucă, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, în urmă cu câteva zile, citând date ale Băncii Naționale.

Într-un mesaj despre economia “performantă” a României, premierul Nicoale Ciucă prezenta un mesaj optimist înainte de sărbătorile care încheie anul: Record de Investiții Străine Directe.

“Investițiile străine directe au ajuns la un nivel record pentru primele zece luni ale acestui an. Potrivit estimării BNR, 2022 va fi anul cu cele mai importante investiții străine”, arată premierul Nicoale Ciucă.

 

Sursa: Nicoale Ciuca, pagina Facebook

 

Datele BNR arată, deocamdată, că valoarea fluxului net de ISD în perioada ianuarie-octombrie 2022 a fost de 9,39 miliarde. “Valoarea fluxului net de investiții străine directe în România în perioada ianuarie-octombrie 2022 a fost de 9.399 milioane de euro, comparativ cu 7794 milioane de euro în perioada ianuarie-octombrie 2021″, au confirmat reprezentanții BNR.

“În ceea ce privește valoarea fluxului ISD pe întregul an 2022, Banca Națională urmează să publice estimări ale acestui indicator la jumătatea lunii februarie 2023, în conformitate cu calendarul de diseminare al balanței de plăți”, au transmis reprezentanții BNR, pentru Economedia.

“Potrivit estimărilor BNR, dinamica primelor 10 luni ale anului privind fluxul ISD arată că acestea ar putea ajunge pentru întreg anul 2022 la 11,3 miliarde euro”, au transmis reprezentanții biroului de presă al guvernului, ca explicație pentru suma avansată de premier.

Suma ar rezulta luând în calcul media primelor zece luni și presupunând că și în noiembrie și decembrie se menține același ritm și mai “primim” aproximativ 2 miliarde de euro.

Anul 2022 va fi unul cu investiții record, într-adevăr, având în vedere că fluxul net de ISD a înregistrat în 2021 nivelul de 8,94 miliarde de euro în anul 2021, de aproximativ trei ori mai mare față de anul precedent. Adică la zece luni suntem deja peste nivelul de anul trecut.

Ce nu apare în mesajul optimist al șefului guvernului: Suntem tot în urma altor țări din regiune

În ciuda unei creșteri semnificative în anii recenți, economiștii au atras însă atenția că suntem în urma altor țări din regiune și mai avem de lucru.

România a trecut în anul 2021 de pragul de 100 de miliarde de euro în privința soldului investițiilor străine directe (ISD), conform datelor Băncii Naționale a României, înregistrând o creștere continuă în ultimul deceniu. Față de 2010, creșterea a fost de 91%, ceea ce este echivalentul unei majorări cu 47,7 miliarde de euro a soldului ISD, conform unei analize Romanian Economic Monitor.

“Această creștere de +91% este în același timp și cea mai mare rată de creștere comparativ cu țările din Europa de Este membre ale UE. Nivelul absolut al investițiilor străine în România însă este semnificativ mai scăzut decât în Polonia și Cehi  și depășește doar la limită soldul ISD al Ungariei, o economie comparativ mai mică decât al României. Pe de altă parte, Slovacia și Bulgaria se află clar în urma României atât în termeni absoluți, cât și în privința ritmului de creștere a ISD. Această comparație relevă faptul că mai sunt multe aspecte de îmbunătățit până când România poate deveni clar opțiunea numărul 1 a investitorilor când vine vorba de această parte a Europei. Dintre aceste aspecte subliniem subdezvoltarea infrastructurii de transport și logistică, aspect ce necesită o îmbunătățire substanțială pentru a atrage mai mulți investitori în țară, respectiv digitalizarea sectorului public și privat, aspect în care România se află pe ultimul loc printre toate țările UE”, explica, pentru Economedia, Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA.

Datele, în context, aici:

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *