Presa greacă se uită cu îngrijorare la intervențiile instituționale pe piața de echilibrare din România: Ar putea limita prețurile ridicate, creând potențiale riscuri pentru investițiile în sisteme de stocare a energiei electrice

cabluri curent curent electric electricitate energie infrastructura linii de curent linii de curent de inalta tensiune stalpi facturi factura distributie distributie energie Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Drept răspuns la creșterea prețurilor pe piața de echilibrare din România, care a explodat în acest an, ajungând la 16.000 de lei/MWh, Autoritatea Română de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) examinează implementarea unor plafoane maxime temporare de preț și introducerea unei noi metode de tarifare a serviciilor de echilibrare, scrie Energy Press, potrivit Rador Radio România. Compania de cercetare Aurora Energy Research analizează evoluțiile, subliniind atât beneficiile potențiale, cât și riscurile.

Măsurile propuse includ stabilirea temporară a unui preț maxim de achiziție (3-6 luni) și schimbarea metodei de plată pentru prestarea serviciilor de echilibrare, din „pay-as-clear” în „pay-as-bid”, care va fi în vigoare până la sfârșitul anului 2026.

Stavros Skarlis, Research Associate la Aurora Energy Research, notează: „Măsurile propuse de ANRE care vizează limitarea prețurilor foarte mari de pe piața de echilibrare din România ar trebui considerate temporare și ar putea menține la niveluri rezonabile costurile de echilibrare ale energiei din surse regenerabile din țară. Pe de altă parte, aceste măsuri ar putea reprezenta un risc pentru investițiile în proiecte de stocare a energiei electrice și, în special, pentru jucătorii care vor întreprinde prima mișcare pe această piață, deoarece aceste intervenții vor împiedica maximizarea profitului bateriilor.”

Conform analizei Aurora Energy Research:

• Creșterea ponderii surselor regenerabile în mixul de generare a energiei electrice din țară, în combinație cu lichiditatea limitată a pieței energetice intraday din România și faptul că piața de echilibrare din România este formată din puțini jucători, reprezintă principalul motiv care configurează prețurile ridicate de mai sus.

• Este de așteptat ca ambele măsuri de mai sus să influențeze pe termen scurt prețurile de pe piața de echilibrare. Pe termen mediu și lung, analiza Aurora Energy Research arată că introducerea cererii elastice și în principal a sistemelor de stocare a energiei electrice, precum și integrarea piețelor de echilibrare la nivel european, prin intermediul platformei PICASSO (care este relevantă pentru piața din România) este de așteptat să ducă la o creștere a concurenței pe piața de echilibrare a țării și în cele din urmă la o reducere/temperare a prețurilor respective.

• Prețurile ridicate de echilibrare pot afecta negativ profitabilitatea surselor regenerabile în România, în condițiile în care aceste prețuri sunt printre cele mai ridicate din regiunea Europei de Sud-Est. Pe de altă parte, prețurile ridicate de pe piața de echilibrare din România pot favoriza randamentul economic al investițiilor în sistemele de stocare a energiei electrice, acestea din urmă având capacitatea de a acumula venituri atât de pe piețele angro, cât și de pe piețele de echilibrare din România. Prin urmare, măsurile/intervențiile de mai sus ale ANRE vor afecta într-o oarecare măsură și investițiile în sistemele de stocare a energiei electrice din țară.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.