Presa grecească: Cum a devenit România Silicon Valley-ul Europei de Est graţie și lui Ceauşescu / Florin Talpeș: Informatica din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă în perioada comunistă

Calculatoarele felix

Din perioada comunistă şi până în zilele noastre, din universitățile din România ies în fiecare an 10.000 de tineri programatori, care de obicei pleacă în străinătate. Acum programul „RePatriot”, care finanțează orice startup care se înfiinţează în țară, le oferă un stimulent pentru a se întoarce în patria lor, scrie publicația grecească Protagon, citată de Rador.

UiPath, o companie specializată în automatizări și inteligență artificială, a fost listată pe Wall Street în aprilie, sub sloganul „un robot pentru fiecare” și acum valorează aproximativ 40 de miliarde de dolari (33 de miliarde de euro).

Bitdefender este un gigant al securității cibernetice. Elrond, cu sistemele sale bazate pe tehnologia blockchain, a atras investiții de 3 miliarde de euro și nu-şi ascunde obiectivul ca numărul utilizatorilor săi să depășească un miliard.
Toate aceste companii care excelează în domeniul înaltei tehnologii îşi au sediul în Silicon Valley-ul Europei, care, în mod paradoxal, se află în România.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Însă cel mai şocant este că acest lucru se datorează, într-o oarecare măsură, trecutului comunist al țării care numără 19,4 milioane de oameni.

“Oricât de ciudat ar părea astăzi, informatica din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă în perioada comunistă și cea a lui Ceaușescu”, i-a spus Florin Talpeş, CEO-ul Bitdefender, lui Mirel Bran de la Le Monde.

„Fenomenul a continuat chiar și după căderea dictaturii. În fiecare an, universităţile produc aproximativ 10.000 de noi absolvenţi programatori. Procentual, România se situează pe una dintre primele poziții din lume”, a adăugat el.
„România are proporțional mai mulți ingineri specializați în tehnologia informației decât Statele Unite, Franța, Germania, China sau India.

Prezența cu succes a multinaționalelor de înaltă tehnologie, precum Microsoft, IBM, HP, Oracle, Amazon și TELUS International, confirmă experiența și potenţialul României în tehnologia informației”, a declarat Gregoire Vigroux, un om de afaceri francez, care a plecat din SUA, unde lucra, pentru a se muta în România, unde până în prezent a fondat cinci startup-uri și a investit în alte douăsprezece.

Startuperi transnaţionali

Pandemia în loc să taie aripile unor startuperi ambițioşi și vizionari, precum frații Beniamin și Lucian Mincu de la compania Elrond sau unor antreprenori deja cunoscuți și cu experiență, precum Daniel Dineş, în vârstă de 49 de ani, de la UiPath (este cel mai bogat român cu o avere de peste 7 miliarde de euro), a dat un nou impuls activităţilor lor de afaceri, ca urmare a creșterii cererii de servicii digitale.

“Au trecut vremurile în care țara era în urma UE. Internetul a anulat graniţele, iar noile tehnologii le permit românilor să intre pe pieţele internaţionale” explică ziaristul de la Le Monde.

Având în vedere acest lucru și căutând să treacă de la «brain drain» la «brain gain», adică de la exodul în masă în străinătate al persoanelor cu calificări și competențe ridicate la întoarcerea în masă a acestor persoane în țară, guvernul român (cu resurse UE) a lansat programul „RePatriot”: orice startup înființat în țară de tineri antreprenori din diaspora românească primește finanțare în valoare de 100.000 de euro.

Sediul securităţii cibernetice europene

Faptul că România este lider în domeniul tehnologiei informației a fost înţeles și de Bruxelles. La începutul lunii decembrie, cei „27” au decis că noul Centru European pentru probleme de Securitate Cibernetică va avea sediul la București.

Comentând evenimentul, Luca Angelini de la Corriere della Sera vorbește despre ironia sorții, amintind că, de ani de zile, românii au fost nevoiți să trăiască sub privirea vigilentă și amenințătoare a Big Brother-ului Securității, celebrul serviciu de securitate de stat al dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu.

Sursa: Protagon/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Sa se ofere condiții decente de trai și nu mai pleacă nimeni. Ne mutam toți la Cluj.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.