România oferă un echilibru avantajos – salariul brut orar nominal este de aproximativ 35% din media UE27, dar productivitatea nominală a muncii este comparabilă cu cea a altor țări din Europa Centrală și de Est – în jur de 80% din media UE, arată cel mai recent raport al Erste Group privind economiile din Europa Centrală și de Est și comentat la TVP World, un canal de știri internațional în limba engleză operat de Telewizja Polska (TVP), televiziunea publică din Polonia.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Deși vedem un parcurs în dezvoltare al investițiilor străine în Polonia, peisajul este mai complex. Polonia trebuie să își recunoască competitorii, iar România este cu siguranță unul dintre aceștia, în ciuda problemelor sale fiscale și politice critice”, spune moderatoarea emisiunii The Bottom Line.
Având în vedere o serie de relocări de profil înalt din Polonia în România, polonezii își pun întrebarea „pierde cea mai mare economie din CEE teren în fața Tigrului de la Marea Neagră?”, la care încearcă să răspundă Arkadiusz Tarnowski, director adjunct în cadrul Departamentului de Sprijin pentru Investiții al Agenției Poloneze pentru Comerț și Investiții.
„Mass-media a subliniat că o linie de tehnologie (a Michelin n.r.) a fost parțial mutată în România, dar au uitat să spună că, la câteva luni distanță, Michelin a anunțat o investiție nouă de 1 miliard de zloți (250 milioane euro) în Olsztyn, cu tehnologie sustenabilă. Deci, când te gândești la proiecte orientate pe costul forței de muncă, te gândești la România, dar când vorbești despre forță de muncă calificată și talentată, te gândești la Polonia. Alt exemplu: în România, aproximativ 40% din proiectele de investiții străine directe (ISD) sunt concentrate în jurul capitalei, București. În Polonia, sistemul educațional este descentralizat, iar investitorii caută să știe de unde vin cei mai bine pregătiți oameni. Polonia este o excepție în Europa Centrală și de Est. Dacă te uiți la Slovacia, Cehia, Ungaria, România, există un centru educațional major. În Polonia, în fiecare regiune există o universitate. Acesta este un avantaj major pentru Polonia, pentru că investitorii preferă o distribuție largă a forței de muncă bine educate”, a spus Tarnowski.
Arkadiusz Tarnowski a subliniat că scăderea investițiilor străine directe nu este un fenomen specific Poloniei, ci afectează întreaga regiune a Europei Centrale și de Est, precum și restul continentului. Potrivit lui, inclusiv Germania a înregistrat un declin mai accentuat, iar toate țările din CEE, printre care și România, au raportat scăderi față de anul anterior.
El a adăugat că situația actuală este diferită față de cea de acum 15 ani, când Polonia atrăgea în principal investiții axate pe forță de muncă ieftină. În prezent, țara se concentrează mai mult pe proiecte care implică procese bazate pe cunoștințe și valoare adăugată ridicată.
„Asta se vede clar în industria semiconductorilor – nu este nevoie de forță de muncă ieftină, ci de forță de muncă calificată. De aceea Polonia, împreună cu Saxonia (Germania) și Moravia (Cehia), formează un triunghi – nucleul industriei semiconductorilor din Europa”, spune el, referindu-se inclusiv la revenirea Intel în Polonia și interesul TSMC pentru această piață.
Stimularea investițiilor străine în Polonia a fost o temă centrală în 2025 până acum. Agenția Poloneză pentru Comerț și Investiții gestionează 21 de proiecte de investiții în primul semestru din 2025 și a contribuit la asigurarea unor proiecte noi în valoare de 2,4 miliarde de euro, cel mai bun rezultat din istorie, creând totodată 2.500 de locuri de muncă. Printre acestea se numără o fabrică de materiale pentru baterii, în valoare de 1,25 miliarde de dolari, a gigantului american Ascend Elements. Această tendință pozitivă vine după un 2024 extrem de slab, când investițiile directe străine au scăzut cu 55%, la 12 miliarde de dolari, sub nivelurile atinse chiar și în pandemie. Totuși, experții consideră această scădere ca fiind efectul incertitudinilor geopolitice și parte a unei corecții naturale după maximele post-pandemie.
„Avem tensiuni geopolitice majore care influențează deciziile strategice ale fiecărei firme în planurile lor pe termen scurt sau lung. Aș spune că după nivelurile record din 2022 și 2023 – care au fost și la nivel global ani cu valori foarte ridicate pentru investiții directe – acum ne confruntăm cu o corecție a sumelor. Dar Polonia nu este singură. Conform sondajului EY European Attractiveness, sentimentul investițional la nivelul Europei a scăzut la cel mai scăzut nivel din 2015. Patru din zece investitori chestionați au spus că au evitat investițiile din cauza creșterii economice slabe, riscurilor geopolitice și costurilor ridicate ale energiei. Totuși, există și excepții. România, de exemplu, în ciuda unei scăderi a valorii nominale a investițiilor directe, a atras cu aproape 60% mai multe proiecte individuale”, spune jurnalista poloneză.
Tarnowski spune că în momentul de față Agenția are aproape 130 de proiecte active în portofoliu. Dacă toate aceste proiecte se vor finaliza, ar rezulta un flux total de circa 10 miliarde de euro și crearea a peste 20.000 de locuri de muncă.
„Dacă ne uităm pe sectoare, în legătură cu materialul care tocmai a fost menționat despre România, există o diferență majoră între tipul de investiții pe care România le atrage și cele pe care Polonia le vizează. (…) Strategia noastră se bazează în principal pe sectorul electromobilității. După cum știți, acest sector a apărut acum câțiva ani, pornind practic de la un singur proiect investițional, în 2016-2017, când LG a investit lângă Wroclaw. În prezent, Polonia este al doilea exportator mondial de baterii litiu-ion pentru vehicule electrice. Sectorul electromobilității și fiecare subcontractor sau companie implicată în acest domeniu sunt extrem de importanți. Printre proiectele finalizate în prima jumătate a anului se numără și o investiție a unei companii americane care este un actor major în lanțul valoric al electromobilității: un proiect de peste 1,5 miliarde de euro și crearea a peste 200 de locuri de muncă în industria reciclării bateriilor electrice. Vorbim despre Ascend Elements, care au ales Polonia pentru investiția lor. Acesta este genul de proiect pe care îl căutăm și pentru care concurăm. Și, după cum vă puteți imagina, astfel de proiecte durează pentru a se finaliza cu succes în Polonia. Sperăm ca proiectul să fie finalizat până în 2028, cel târziu 2029. Așa intenționează investitorul să finalizeze proiectul în Polonia”, afirmă Tarnowski.
Tarnowski explică diferențele dintre datele agenției și statisticile oficiale privind investițiile străine directe (ISD) prin faptul că balanța de plăți reflectă doar fluxurile financiare deja înregistrate, în timp ce agenția urmărește proiectele viitoare, aflate în lucru sau în pregătire. Astfel, deși statisticile internaționale, precum cele ale UNCTAD, arată o scădere a ISD în Polonia, agenția nu a observat o diminuare a interesului investitorilor — ba dimpotrivă, numărul proiectelor aflate în portofoliu este stabil sau chiar în creștere. Multe investiții au un ciclu lung, de doi, trei sau chiar patru ani și abia atunci se reflectă în datele oficiale.
„Unul dintre cele mai mari avantaje ale Poloniei și al climatului investițional polonez este pachetul de stimulente financiare oferit de guvern, care este cheia atractivității țării. De obicei spunem că avem trei mari atuuri care fac Polonia o destinație preferată de investitori: geografia, resursele umane și stimulentele financiare. Ascend este un exemplu major – proiectul a fost atras de combinația perfectă dintre forța de muncă calificată din Polonia și pachetul financiar special oferit de govern”, a mai spus Tarnowski.
Vezi și: