Preşedintele american Joe Biden spune că SUA caută alternative pentru a preveni creșterea prețurilor la combustibili, după decizia OPEC de a reduce producția de petrol

Redacția oct. 7, 2022 0 comentarii
joe biden, presedinte american, sua, statele unite, casa albă, washington

Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat joi dezamăgirea faţă de planurile anunţate de ţările OPEC+ de a reduce producţia de petrol şi el şi oficialii americani au spus că Statele Unite caută toate alternativele posibile pentru a preveni creşterea preţurilor, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

În ciuda acestei decizii a OPEC+, Biden a spus că nu regretă călătoria sa în Arabia Saudită, efectuată în vară, despre care a spus că a fost concentrată pe Orientul Mijlociu.

OPEC+ a convenit miercuri să reducă producţia de petrol, restrângând oferta pe o piaţă deja limitată şi crescând posibilitatea unor preţuri mai mari ale benzinei chiar înainte de alegerile parlamentare intermediare din SUA din noiembrie, când democraţii lui Biden îşi vor apăra controlul asupra Camerei Reprezentanţilor şi Senatului.

”Analizăm ce alternative putem avea”, a spus Biden reporterilor de la Casa Albă, întrebat despre decizia OPEC.

Biden a cerut în această săptămână administraţiei sale şi Congresului să exploreze modalităţi de a stimula producţia de energie din SUA şi de a reduce controlul cartelului asupra preţurilor la energie.

Unele dintre opţiunile sale includ eliberarea unei cantităţi mai mari de petrol din rezerva strategică sau o posibilă reducere a exporturilor de energie de către companiile din SUA.

Biden a plecat în Arabia Saudită în iulie, dar a încheiat călătoria fără un acord ca grupul OPEC+ să ajute la scăderea preţurilor benzinei, o problemă politică cheie pe piaţa internă.

Întrebat dacă regretă decizia sa de a merge în Arabia Saudită, Biden a spus că călătoria nu a fost în esenţă despre petrol.

”Călătoria a fost despre Orientul Mijlociu şi despre Israel şi… raţionalizarea poziţiilor”, a spus el.

”Dar este o dezamăgire”, a adăugat el referitor la decizia OPEC+ şi indică probleme.

Casa Albă a căutat să-şi asume meritul pentru scăderea preţurilor benzinei în ultimele luni, după ce Biden a început o serie de eliberări de petrol din rezerva strategică.

Inflaţia ridicată a fost o problemă politică pentru preşedinte, iar scăderea preţurilor o victorie cheie.

Decizia OPEC+ ar putea ameninţa acest avantaj şi ar putea aduce beneficii exportatorului de petrol Rusia, care suferă din cauza sancţiunilor conduse de SUA.

Sursa foto: Flickr / The White House

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *