Președintele Fed, după anunțarea noilor taxe ale lui Trump: „Ne confruntăm cu o perspectivă extrem de incertă, cu riscuri ridicate de creştere a şomajului și a inflaţiei”

recesiune Sursă foto: Pixabay

Noile tarife vamale ale preşedintelui Donald Trump sunt „mai mari decât era de aşteptat” şi sunt probabile consecinţe economice, inclusiv o inflaţie mai mare şi o creştere economică mai lentă, a declarat vineri preşedintele Rezervei Federale americane (Fed), Jerome Powell, relatează agenția Reuters, citată de News.ro. Acesta a avertizat că este încă prea devreme pentru a şti care ar trebui să fie răspunsul corect al băncii centrale. Anterior, preşedintele Trump îi sugerase să reducă ratele dobânzii,

„Ne confruntăm cu o perspectivă extrem de incertă, cu riscuri ridicate atât de creştere a şomajului, cât şi de creştere a inflaţiei”, subminând ambele ţinte Fed de 2% inflaţie şi ocupare maximă a forţei de muncă, a declarat Powell la o conferinţă a jurnaliştilor de afaceri din Arlington, Virginia, remarci care au indicat deciziile dificile care urmează pentru banca centrală a SUA şi care, pe de altă parte, nu au făcut nimic pentru a opri o prăbuşire globală a pieţelor bursiere.

Powell a vorbit în timp ce pieţele bursiere, de la Tokyo la Londra şi New York, au continuat o cădere care a şters aproximativ 10% din principalii indici bursieri americani de când Trump a anunţat, miercuri, o serie de noi tarife impuse partenerilor comerciali din întreaga lume.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Investitorii au aşteptat discursul lui Powell pentru vedea dacă Fed este pregătită să ia măsuri de susţinere, aşa cum a făcut-o în momentele anterioare de constrângere extremă a pieţei. Trump însuşi a folosit platforma sa de social media pentru a spune că acum ar fi „momentul perfect” pentru ca Fed să reducă ratele dobânzilor.

Dar Powell nu a abordat direct subiectul, recunoscând în schimb că Fed se confruntă cu aceeaşi incertitudine care i-a cuprins şi pe investitori şi directori de companii. În momentul în care a terminat discursul, indicele de referinţă S&P 500 era din nou aproape de minimul zilei şi se confrunta cu o a doua zi consecutivă de pierderi mari.

FED NU SE GRĂBEŞTE

„Comentariile lui Powell ne susţin opinia că Fed nu este pregătită să se grăbească şi să reducă ratele dobânzilor prea curând, în ciuda apelului preşedintelui Trump chiar înainte de comentariile preşedintelui Powell de a face acest lucru”, a declarat economistul şef de la Nationwide, Kathy Bostjancic. „Ca atare, ne menţinem opinia că Fed va aştepta (până în al patrulea trimestru) pentru a reduce ratele dobânzilor, deoarece accelerarea inflaţiei în lunile următoare îi face să ezite să reducă ratele pentru a sprijini încetinirea economiei”, a comentat ea.

Powell a declarat că Fed are timp să aştepte mai multe date pentru a decide cum ar trebui să răspundă politica monetară, dar accentul băncii centrale va fi pus pe asigurarea faptului că aşteptările inflaţioniste rămân ancorate, în special dacă taxele de import ale lui Trump declanşează un salt mai persistent al presiunilor asupra preţurilor. „Deşi este foarte probabil ca tarifele să genereze cel puţin o creştere temporară a inflaţiei, este de asemenea posibil ca efectele să fie mai persistente”, a declarat Powell.

El a subliniat că nu este rolul Fed să comenteze politicile lui Trump, ci mai degrabă să reacţioneze la modul în care acestea ar putea afecta o economie pe care el şi colegii săi o considerau în urmă cu doar câteva săptămâni ca fiind într-un „punct dulce”, de inflaţie în scădere şi şomaj scăzut. „Incertitudinea este ridicată”, a confirmat Powell ca răspuns la o întrebare din partea moderatorilor evenimentului. „Ceea ce am aflat este că tarifele sunt mai mari decât s-a anticipat, mai mari decât au prezis aproape toţi specialiştii”, a punctat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Comentariile lui Powell au evidenţiat tensiunea pe care Fed o vede apărând între „datele concrete”, care rămân solide – economia tocmai a adăugat 228.000 de locuri de muncă în martie, cu o rată a şomajului de 4,2% – şi „datele neclare”, cum ar fi sondajele şi interviurile cu contactele de afaceri, care indică o încetinire viitoare. „Urmărim îndeaproape această tensiune între datele concrete şi cele neoficiale. Pe măsură ce noile politici şi efectele lor economice probabile devin mai clare, vom avea o idee mai bună despre implicaţiile lor pentru economie şi pentru politica monetară”, a explicat Powell.

„Suntem bine poziţionaţi pentru a aştepta o mai mare claritate înainte de a lua în considerare orice ajustări ale poziţiei noastre de politică. Este prea devreme pentru a spune care va fi calea potrivită pentru politica monetară”, a conchis el.

China anunță răspunsul

China a anunţat vineri tarife de retorsiune de 34% pentru toate bunurile americane, restricţii la exportul de minerale esenţiale pentru industria tehnologică şi alte măsuri, inclusiv limitarea importurilor de pui crescuţi în SUA – o aluzie la sprijinul lui Trump pentru zonele rurale şi agricole ale ţării.

Până în prezent, oficialii administraţiei au minimalizat cea mai gravă scădere a pieţei de la debutul pandemiei de COVID-19, considerând-o necesară pentru câştigurile economice ale SUA în viitor.

Represaliile din partea altor ţări, în acest caz unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai SUA şi sursa multor nemulţumiri comerciale în rândul politicienilor americani din ambele partide politice, reprezintă unul dintre canalele despre care oficialii Fed au afirmat că ar putea determina ca taxele pe importuri ale lui Trump să conducă la o inflaţie mai persistentă.

Pieţele se aşteaptă acum la patru reduceri ale ratei dobânzii cu un sfert de punct procentual din partea Fed în acest an, faţă de trei înainte de anunţul lui Trump privind tarifele care ar putea impozita importurile cu o medie de până la 27%, conform unor estimări, faţă de aproximativ 2,5% la sfârşitul administraţiei Biden.

Deruta de pe Wall Street a continuat vineri, cu pierderea Nasdaq la limita unei clasificări de bear-market, după ce China a impus noi tarife de raliere pentru toate produsele americane.

Pierderile S&P 500 şi Nasdaq s-au accentuat la peste 5% după ce preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că noile tarife vamale ale preşedintelui Donald Trump sunt „mai mari decât se aştepta”,

Scumpirea acţiunilor la nivel mondial a făcut ca banii să se îndrepte către active cu risc scăzut, cum ar fi obligaţiunile guvernamentale americane, chiar dacă aurul, valoare de refugiu, a coborât de la maximul record de joi, alături de o nouă scădere a ţiţeiului cauzată de temerile că un război comercial ar provoca o recesiune globală.

Randamentele Trezoreriei SUA au rămas în scădere puternică vineri, după ce China a ripostat la planul tarifar al lui Trump care a luat pieţele prin surprindere prin amploarea sa, deşi pierderile au fost limitate după un raport solid privind locurile de muncă din SUA.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.