Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, despre măsurile de sprijin pentru depășirea crizei energetice

Aragaz gaze naturale mancare Pexels Foto: Pexels.com

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită la Bucureşti, discuţiile concentrându-se, cu prioritate, asupra măsurilor consistente de sprijin din partea României pentru depăşirea crizei energetice din Republica Moldova, scrie Agerpres.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea cu preşedintele Republicii Moldova a avut loc într-un context regional complex, marcat atât de perpetuarea efectelor economice, sociale şi umanitare ale continuării agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cât şi de progresele semnificative pe calea integrării europene a Republicii Moldova ca urmare a obţinerii statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Consultările politice ale celor doi preşedinţi au vizat consolidarea cooperării bilaterale excelente şi substanţiale la nivel politic, economic şi sectorial şi avansarea proiectelor comune de interes strategic în domeniile energiei, transporturilor, sănătăţii, educaţiei sau societăţii informaţionale, precizează sursa citată.

„Preşedintele Maia Sandu a adresat mulţumiri pentru măsurile prompte adoptate de către România pentru facilitarea furnizării de electricitate, gaze naturale, păcură şi lemne de foc pentru cetăţenii Republicii Moldova. De asemenea, preşedintele Republicii Moldova a prezentat demersurile autorităţilor de la Chişinău privind asigurarea furnizării de gaze naturale în regim de urgenţă, în vederea acoperirii consumului pentru lunile de iarnă, din surse alternative celei ruseşti şi a solicitat continuarea sprijinului României”, arată Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, a fost evaluat stadiul proiectelor de interconectare a infrastructurii energetice dintre România şi Republica Moldova. Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat sprijinul pentru demersurile autorităţilor de la Chişinău de reformare a sistemului energetic al Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană.

Preşedintele Iohannis a salutat creşterea cu 41% a schimburilor bilaterale de mărfuri în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021.

Şeful statului a mai evidenţiat demersurile ţării noastre în domeniul asistenţei pentru Republica Moldova, atât prin acordarea de sprijin bugetar direct, cât şi în parteneriat cu partenerii europeni, sub egida Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, lansate de România, Franţa şi Germania.

Klaus Iohannis a reiterat sprijinul ferm al ţării noastre pentru avansarea îndeplinirii obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022, inclusiv prin furnizarea de expertiză. În context, el a prezentat demersurile realizate la nivel european pentru susţinerea economiei Republicii Moldova, printre care măsurile pe linia liberalizării comerţului cu această ţară pentru o serie de produse sau Acordul de facilitare a transportului rutier de mărfuri, adaugă Administraţia Prezidenţială.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *