Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, despre anularea facilităţilor fiscale din IT: Nu cred că cineva poate să intervină şi să strice ceva care funcţionează/ Și premierul Ciolacu a spus că nu vor fi eliminate facilitățile pentru sectorul IT

Puncte cheie

  • Nicolae Ciucă: Industria IT din România are o pondere în PIB de 7 – 8%.
  • Premierul Marcel Ciolacu: Nu a existat nicio discuție și nu va exista de scoatere a facilităților de la IT. E o minciună și o dezinformare că ar exista discuția de scoatere a facilității de scutire de impozit pe venit.
  • Angajații din IT sunt scutiți de plata impozitului pe venit, iar cei din agricultură, industrie alimentară și construcții nu plătesc impozit pe venit, contribuție socială la sănătate și contribuție la pensiile private
oameni romani aglomeratie strada bucuresti pipera plimbare corporatie angajati inquam octav sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Industria IT din România are o pondere de 7 – 8% în Produsul Intern Brut şi nu cred că cineva poate să se gândească să intervină şi să strice ceva care funcţionează, a declarat, marţi, preşedintele Senatului şi fostul premier Nicolae Ciucă, cu referire la informaţiile potrivit cărora s-ar putea anula facilităţile fiscale acordate în acest domeniu, dar şi în construcţii şi agricultură.

“Industria IT din România are o pondere în PIB de 7 – 8%, or, nu cred că cineva poate să se gândească să intervină şi să strice ceva care funcţionează. E normal să existe măsuri care să echilibreze, dar în niciun caz să producem intervenţii care să perturbe un domeniu care funcţionează foarte bine”, a declarat acesta la Sesiunea oficială a “Săptămânii diplomaţiei comerciale”, organizată de Departamentul de Comerţ Exterior – parte din structura Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior, scrie Agerpres.

O reacție similară a venit ieri și din partea premierului Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu se vor elimina facilitățile fiscale pentru sectorul IT, iar în construcții și agricultură va fi stabilit un calendar pentru plata asigurărilor de sănătăte împreună cu principalii actori din domeniu, șeful Executivului subliind că acesta este jalon în PNRR și pentru aderarea României la OECD.

Facilitățile fiscale din IT, construcții și agricultură vor începe să fie eliminate treptat, în două etape, la 1 septembrie și 1 ianuarie, au afirmat vinerea trecută surse guvernamentale, citate de Economedia. Totodată, Guvernul vrea ca toți cetățenii să plătească contribuții de asigurări sociale de sănătate și să nu mai existe scutiri, mai spuneau sursele citate.

Angajații din IT sunt scutiți doar de plata impozitului pe venit, în timp ce angajații din agricultură, industria alimentară și construcții sunt scutiți de plata impozitului pe venit și a contribuției sociale la sănătate, alături de contribuția la pensiile private. În paralel, în construcții trebuie asigurat un salariu minim brut de 4.000 de lei.

PNRR, programul asumat de guvern la Comisia Europeană, prevede eliminarea de către autoritățile române a acestor facilități până în 2026. Noul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat săptămâna trecută la Digi24 că va propune coaliției eliminarea unor facilități fiscale de la 1 septembrie, pentru a acoperi noile cheltuieli. Boloș a mai spus că nu se poate discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care să fie tratată distinct de o alta.

„Sunt două categorii de facilități fiscale, unele care pot produce efecte de la 1 septembrie, aici discutăm de cele legate de consum și venituri. Le-am împărțit tocmai în acest fel facilitățile fiscale și impactul lor – cele cu intrare în vigoare de la 1 septembrie și apoi al doilea set – cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie. Este un proces de consolidare fiscal bugetară foarte important pentru România”, a declarat Marcel Boloș, fără a detalia la care facilități fiscale face referire.

El a precizat că va propune coaliției alinierea regulilor pe care le avem în sistemul de facilități fiscale.

„Sunt anumite reguli în facilitățile fiscale care ar trebui să fie comune pentru toți. Avem situații în care anumiți beneficiari de facilități fiscale nu plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate. Sunt alții care plătesc contribuția la fondurile de pensii private, alții nu. Propunerea cu care vom merge și o vom supune discuției în coaliție va fi aceea de aliniere a regulilor pe care le avem în sistemul de facilități fiscale. Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie”, a spus el.

Ministrul Finanțelor a afirmat că restructurarea facilităților fiscale va fi eșalonată.

Sunt facilități fiscale la care restructurarea se va aplica eșalonat, propunerea va fi de aplicare eșalonată. Depinde de cum se va decide la nivelul coaliției. Repet: e o măsură sensibilă, care trebuie asumată la nivelul coaliției”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.