Surse: Guvernul vrea să elimine treptat facilitățile fiscale din IT, construcții și agricultură, de la 1 septembrie

muncitor constructii pericol Foto: Pixabay

Facilitățile fiscale din IT, construcții și agricultură vor începe să fie eliminate treptat, în două etape, la 1 septembrie și 1 ianuarie, afirmă surse guvernamentale. Totodată, Guvernul vrea ca toți cetățenii să plătească contribuții de asigurări sociale de sănătate și să nu mai existe scutiri.

  • UPDATE Federația Generală a Sindicatelor „Familia”, formată din 4 foste mari organizaţii sindicale active în sectoarele de construcții și producerea materialelor de construcții din România, cere Guvernului să renunțe la intenția de a elimina facilitățile fiscale din sector, spunând că măsura ar afecta economia per ansamblu și că ar conduce la „o hemoragie către alte țări UE a forței de muncă din acest sector esențial pentru implementarea PNRR”. Sindicatele amenință cu proteste. Detalii, AICI.

Angajații din IT sunt scutiți doar de plata impozitului pe venit, în timp ce angajații din agricultură, industria alimentară și construcții sunt scutiți de plata impozitului pe venit și a contribuției sociale la sănătate, alături de contribuția la pensiile private. În paralel, în construcții trebuie asigurat un salariu minim brut de 4.000 de lei.

Reamintim că PNRR, programul asumat de guvern la Comisia Europeană, prevede eliminarea de către autoritățile române a acesto facilități până în 2026.

Amintim că noul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat în această săptămână la Digi24 că va propune coaliției eliminarea unor facilități fiscale de la 1 septembrie, pentru a acoperi noile cheltuieli. Boloș a mai spus că nu se poate discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care să fie tratată distinct de o alta.

„Sunt două categorii de facilități fiscale, unele care pot produce efecte de la 1 septembrie, aici discutăm de cele legate de consum și venituri. Le-am împărțit tocmai în acest fel facilitățile fiscale și impactul lor – cele cu intrare în vigoare de la 1 septembrie și apoi al doilea set – cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie. Este un proces de consolidare fiscal bugetară foarte important pentru România”, a declarat Marcel Boloș, fără a detalia la care facilități fiscale face referire.

El a precizat că va propune coaliției alinierea regulilor pe care le avem în sistemul de facilități fiscale.

„Sunt anumite reguli în facilitățile fiscale care ar trebui să fie comune pentru toți. Avem situații în care anumiți beneficiari de facilități fiscale nu plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate. Sunt alții care plătesc contribuția la fondurile de pensii private, alții nu. Propunerea cu care vom merge și o vom supune discuției în coaliție va fi aceea de aliniere a regulilor pe care le avem în sistemul de facilități fiscale. Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie”, a spus el.

Ministrul Finanțelor a afirmat că restructurarea facilităților fiscale va fi eșalonată.

Sunt facilități fiscale la care restructurarea se va aplica eșalonat, propunerea va fi de aplicare eșalonată. Depinde de cum se va decide la nivelul coaliției. Repet: e o măsură sensibilă, care trebuie asumată la nivelul coaliției”, a spus el.

În ceea ce privește microîntreprinderile, ministrul a spus că trebuie uniformizate plafoanele, pentru un „tratament egal al contribuabililor.

„Această facilitate fiscală este prevăzută cu subiect și predicat în PNRR ca să fie eliminată. Problema pe fond este că a devenit această modalitate de a te încadra în categoria microîntreprinderilor a devenit deja ca și la corporațiile transnaționale o modalitate de optimizare fiscală. Toți ajung să fie microîntreprinderi și în acest fel să plătească 1% pe cifra de afaceri. […] Noi în momentul de față avem plafoane diferite, dacă discutăm de TVA plafoane de 300.000 de lei, ca să devii plătitor de TVA. Dacă discutăm de plafon pentru microîntreprinderi, e de 500.000 de euro. Nu mai putem merge la infinit cu plafoane diferite, situații diferite pentru ceea ce înseamnă tratamentul egal al contribuabililor. Pierdem mulți bani din aceste optimizări fiscale”, a spus el.

Marcel Boloș a afirmat că, dacă pachetul de măsuri aflat în analiză la nivelul Ministerului de Finanțe se aplică intergral, impactul bugetar este de 6,5 miliarde de lei din septembrie. Iar impactul calculat pe toate măsurile aplicate integral, de la anul, ar fi de 35 de miliarde de lei.

Premierul Marcel Ciolacu afirma, anterior, că cheltuielile cu facilitățile fiscale se ridică la circa 74 miliarde lei anual.

Cele mai recente date arătau că cheltuielile fiscale au fost estimate la un nivel de 65,08 miliarde lei (4,7% din PIB) în anul 2022, prognozându-se că acestea vor crește ușor ca pondere în PIB până la 4,8% în 2025. Cheltuielile fiscale reprezintă totalitatea prevederilor legislaţiei fiscale, reglementări sau norme legislative al căror efect este reducerea veniturilor bugetare sau amânarea încasării acestora, aplicabile anumitor categorii de contribuabili, în raport cu standardele de impozitare stabilite în mod general. Acestea pot include scutiri, deduceri şi facilităţi fiscale, cote reduse de impozitare, reguli diferenţiate de calcul al impozitelor, taxelor şi contribuţiilor stabilite în scopul acordării unui tratament preferenţial unei categorii de contribuabili, precum şi orice alte reglementări fiscale de natură să reducă încasările bugetare. (Detalii, AICI)

Foto: Pixabay

Comentarii

  1. O mare rusine distrugatoare de societate care submineaza fix ideea de echitate si contirbutie egala. Ar fi ceva chiar sa se implementeze, dar se face nu din considerente ideologice si morale, ci pentru ca nu mai au bani impostorii

  2. Ministrul Boloș pare un om cu capul pe umeri. Iohannis , Ciolacu , Ciucă declarați STARE DE URGENȚĂ BUGETARĂ ! Inghețați toate cheltuielile cu bunuri si servicii la nivelul anului 2022. Renunțați la cheltuielile inutile , gen deplasare săptămânală București – Sibiu. Reorganizati Administrția centrala si locală in actuala formă de organizare teritorial- administrativă si pregătiți trecerea la o nouă formă de organizare teritorial – administrativă a țării. Apelați la specialiști pentru a evita prăbușirea finanțelor țării..Renunțați la toate pomenile electorale si asumați-vă responsabil salvarea țării de la un desastru iminent. Uitați de anul electoral 2024.
    Altfel veti fi măturați de pe scena politică a țarii.

  3. taxe mai mari,nimic despre reforma statului, reforma administratiei,cum sa reduca ei , de la ei cei de la stat, sa marim taxele celor care chiar muncesc, care chiar produc ceva in tara asta… sa taxam sclavii…. mama lor de sclavi care muncesc! Asta e statul roman, asta e psd! Romania o tara bolnava care alege mereu hotii sa conduca! Psd tocmai a creat oportunitatea ca Romania sa ramana in urma, iar daca ne uitam peste gard vedem Polonia care prospera si atrage investitii de zeci de miliarde! Rusine!

    • Suntem prea putini cei care gindim si vedem adevarul. Indiferent ca este PSD sau PNL sau indiferent ce alt partid ar venii la conducere , se gindesc numai la ei . Nu mai avem pe cine alege,nu mai avem politicieni, avem doar LACUSTE.
      Pentru a iesii tara din impasul financiar in care suntem si pentru a reduce datoriile ,exista o solutie dar pe care nimeni nu o ia in considerare ca nu le convine.
      REDUCEM Nr. SENATORILOR SI DEPUTATILOR CU TOATA SUITA LOR SI LE REDUCEM SALARIILE SI PENSIILE LOR LA MINIM PE ECONOMIE PENTRU 2 ANI.

  4. Mafia dezvoltatorilor din constructii si crima organizata din Justitie, MAI, etc, reprezinta sursa financiara de baza ce alimenteaza cu bani murdari partidele politice din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *