Preţul aurului a înregistrat joi cea mai mare creştere trimestrială de la jumătatea anului 2020, atractivitatea metalului preţios fiind susţinută de îngrijorările legate de creşterea preţurilor de consum şi de criza din Ucraina, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Cotaţia aurului spot a crescut joi cu 0,4% la 1.940,95 dolari uncia până la ora 16:22 GMT (19:22 ora României). Pe ansamblul lunii martie, preţul aurului a crescut cu aproximativ 1,7%.
Contractele futures pentru aur în SUA au crescut cu 0,4%, până la 1.946,90 dolari uncia.
”Situaţia geopolitică se prelungeşte de o lună şi datele despre inflaţie continuă să crească. Aşa că sentimentul general pe această piaţă în acest moment este oamenii care caută siguranţă”, a declarat Bob Haberkorn, strateg principal al pieţei RJO Futures.
Aurul este considerat o investiţie sigură în perioadele de incertitudine politică şi financiară.
Datele au arătat că cheltuielile de consum din SUA au încetinit semnificativ în februarie, în timp ce presiunile asupra preţurilor au continuat să crească, cu cea mai mare apreciere anuală a inflaţiei de la începutul anilor 1980.
O scădere a randamentelor titlurilor de referinţă ale Trezoreriei SUA, pe termen de 10 ani, a susţinut joi preţul aurului aurul.
Cotaţia argintului a crescut cu 0,1%, până la 24,86 dolari pe uncie. Preţul platinei a scăzut cu 0,7% la 983,50 dolari uncia. Ambele metale au consemnat creşteri trimestriale ale preţurilor.
Preţul paladiului a crescut cu 0,2% la 2.269,97 dolari uncia şi a consemnat cel mai mare avans trimestrial din martie 2020. Cotaţia metalului folosit drept catalizator în industria auto a atins un nivel record de 3.440,76 dolari uncia la începutul acestei luni, după ce Occidentul a impus sancţiuni împotriva producătorului de top, Rusia, înainte de a pierde majoritatea câştigurilor, pe măsură ce temerile de aprovizionare s-au diminuat.