Prețul gazelor din Europa, la maximul ultimilor 13 ani. Rusia a redus exporturile către Europa, așteptând undă verde pentru Nord Stream 2

Gaze-aragaz Sursa foto: Pexels

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom, monopolul de stat al Rusiei, către Europa continentală au scăzut cu aproximativ o cincime în 2021, la niveluri pre-pandemice, în ciuda unei reveniri accentuate a cererii și a unor stocuri reduse. Dezechilibrul a contribuit la creșterea prețurilor gazelor din Europa la cele mai înalte niveluri din ultimii 13 ani, crescând facturile cu energia pentru case și întreprinderi, scrie Financial Times.

Prețurile principale de referință la gaze sunt stabilite în Europa la hub-urile National Balancing Point (NBP) din Marea Britanie și Title Transfering Facility (TTF) din Olanda. Analiștii Platts Market arată că prețurile de la NBP și TTF au crescut peste maximele anterioare din septembrie 2018, când un fenomen meteorologic, laolaltă cu stocurile minime au crescut prețurile.

Acum, în condiții similare din punct de vedere al depozitării, produsul NBP Winter 2021, care se livrează între octombrie 2021 și martie 2022, a fost evaluat la 83,95 pence / therm (1,17 USD / therm) pe 23 iunie, peste maximul anterior, de 82,40 pence / therm pe 24 septembrie 2018. Echivalentul olandez TTF a fost evaluat la 31,475 EUR / MWh (37,6 dolari / MWh), depășind maximul din 2018.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Recordul maxim pentru NBP dinaintea iernii a fost de 103,75 pence / therm pe 24 iulie 2008.

Creșterea prețurilor vine în contextul unei perioade cu relații volatile între Rusia și Occident. Miercuri, Rusia a transmis că forțele sale au tras focuri de avertizare asupra unui distrugător britanic de pe coasta Crimeei, afirmații pe care Regatul Unit le-a negat. În același timp, Germania și Franța au încercat săptămâna aceasta să calmeze tensiunile cu Rusia, propunând un nou plan al UE pentru un angajament mai strâns cu Moscova.

Directorii și analiștii din industria energetică au afirmat că, deși Gazprom își îndeplinește obligațiile contractuale pe termen lung, reticența sa de a spori aprovizionarea către Europa prin măsuri imediate, cum ar fi vânzări spot, pune presiune pe piață.

„Gazprom încearcă doar să-și maximizeze profiturile într-un moment în care prețurile spot sunt ridicate, depozitele de gaze sunt goale și cererea de GNL în Asia este puternică. Pur și simplu este oportunistă”, a declarat un oficial al unei companii energetice germane.

Gazprom a transmis într-un comunicat că „furnizează gaz exact în conformitate cu solicitările consumatorilor”.

Mai mulți actori din industrie au declarat că mișcările Gazprom par să fie concepute pentru a susține prețurile mari și ar putea avea ca scop să pună presiune pe guvernele UE să aprobe controversata conductă Nord Stream 2 către Europa.

„Gazprom spune în mod clar către UE: dați-ne undă verde pentru Nord Stream 2 și vă vom trimite tot gazul de care aveți nevoie. Dacă nu o faceți, nici noi nu o vom face. Nu vom trimite gaze suplimentare prin Ucraina și ați văzut ce înseamnă asta pentru prețurile de pe o piață globală în tensiune”, afirmă Tom Marzec-Manser, analist european în domeniul gazelor la ICIS – Independent Commodity Intelligence Services.

Conducta Nord Stream 2, care este aproape completă, a fost atacată de sancțiuni financiare și legale din partea SUA și de opoziția din țările din estul Europei, care au susținut că va spori influența Rusiei asupra aprovizionării cu energie a continentului.

Conducta, care traversează Marea Baltică până la Germania, ocolește și Ucraina, care depinde în mare măsură de taxele de tranzit de gaze din Rusia pentru a-și sprijini economia. Rusia a susținut un război pe teritoriul estic al Ucrainei din 2014, când Moscova a anexat Crimeea.

Germania a susținut pe termen lung proiectul Nord Stream 2. Va aproba începerea livrărilor prin conductă în acest an, după ce administrația Biden a renunțat la sancțiuni suplimentare împotriva operatorului conductei, o recunoaștere tacită a faptului că Washingtonul nu a putut împiedica finalizarea acesteia.

Poziția Gazprom nu este singurul motiv pentru creșterea prețurilor, dar a agravat raliul, au spus analiștii. O iarnă rece a dus stocurile de gaz natural depozitate în Europa la cele mai scăzute niveluri din ultimii nouă ani. Totodată, cererea de a arde gaze naturale în loc de cărbune a crescut, datorită scumpirii certificatelor verzi din UE la peste 50 euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: