Preţul gazelor naturale în Europa pentru livrarea în vară este mai ridicat decât pentru contractele din această iarnă

iOS 17.4, actualizare, iphone, apple Foto: Dreamstime

Preţul gazelor naturale în Europa pentru livrarea în această vară este mai ridicat decât pentru contractele din această iarnă, ceea ce indică faptul că regiunea este bine aprovizionată pentru actualul sezon, iar viitoarea dificultate o va reprezenta refacerea stocurilor, transmite platforma Bloomberg, citată de Agerpres.

Cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în februarie şi martie se tranzacţionează acum cu aproape un euro mai puţin decât cele pentru livrare în iunie şi iulie, iar decalajul dintre cele două contracte s-a adâncit din ianuarie.

Diferenţa relevă faptul că traderii sunt acum din ce în ce mai încrezători că Europa nu se va confrunta cu dificultăţi de aprovizionare în această iarnă, în pofida volatilităţii care încă domină piaţa. La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale se tranzacţionează acum sub 30 euro pentru un Megawatt-oră, aproape de cel mai redus nivel din vara anului trecut.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cererea pentru gaze în Europa rămâne destul de redusă, în contextul redresării lente a economiei, iar regiunea încă beneficiază de stocurile record de anul trecut. Producţia de energie regenerabilă peste medie şi iarna destul de blândă au ajutat la menţinerea preţului gazelor. Temperaturi peste medie ar urma să se înregistreze şi în februarie, ceea ce va reduce cererea de combustibil pentru încălzirea locuinţelor.

Totuşi, traderii monitorizează evoluţiile legate de exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) ale Qatarului, care i-a informat pe unii cumpărători din Europa de reprogramarea livrărilor, în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Viitoarea provocare a Europei o va reprezenta refacerea stocurilor pentru următoarea iarnă. Posibilitatea unei veri extrem de călduroase înseamnă că ar putea creşte cererea pentru folosirea energiei la aparatele de aer condiţionat. Deja 2023 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată.

Vineri dimineaţa, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau puţin modificate, la aproximativ 27 euro pentru un Megawatt-oră.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: