Prețul gazului natural evoluează la niveluri record, după ce Rusia a redus livrările către Europa prin gazoductul Yamal

gazprom

Prețul european la gazul natural a ajuns la un nivel record după reducerea sensibilă a tranzitului de în gazoductul Yamal-Europa, adâncind astfel criza aprovizionării cu un carburant esențial în sezonul de iarnă, scrie Bloomberg.

Cantitatea de gaze care a intrat în Germania la stația Mallnow a scăzut aproape la jumătate miercuri, semanlând faptul că Rusia trimite mai puțin gaz pe gazoductul Yamal-Europa, via Belarus și Polonia. Livrările pe acest gazoduct scăzuseră deja după un incendiu care a avut loc săptămâna trecută la o uzină a Gazprom și se află sub niveleurile normale de la sfârșitul lui iulie.

Această reducere a livrărilor vine în contextul în care Gazprom retrage carburant din unele instalații europene de stocare, o acțiune care afectează eforturile de reconstituire a rezervelor înaintea iernii. Scopul acestor retageri este de a compensa reducerea aprovizionării prin gazoductul Yamal-Europa, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Gazprom folosește opțiunile și rutele disponibile pentru a-și îndeplini obligațiile contractuale în Europa, a reacționat gigantul rus, fără alte comentarii.

Europa riscă să intre în criză de timp în ceea ce privește refacerea rezervelor de gaz înaintea iernii, cu stocuri aflate la niveluri minime în mai mult de un deceniu pentru această perioadă a anului și se confruntă, pe lângă situația din Rusia, cu probleme în producția din Marea Nordului și cu dificultăți în găsirea de cargoboturi care să transporte gaz natural lichefiat.

Prețul pe Dutch Title Transfer Facility a crescut cu 3,1% la 46,05 euro pe megawatt-oră, un maxim istoric.

Gazprom a anunțat că intenționează o majorare a producției în 2021 la maximul ultimului deceniu. Acest anunț a fost însă făcut înaintea incendiului de săptămâna trecută, al cărui impact asupra producției Gazprom nu este cunoscut deocamdată.

Sursa/Gazprom Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *