Prețul petrolului a urcat miercuri cu peste 2%, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială, intensificând războiul din Ucraina și stârnind îngrijorări legate de înăsprirea aprovizionării cu petrol și gaze, scrie Reuters.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 2,28 dolari, sau 2,5%, la 92,90 dolari pe baril, după ce în ziua precedentă au scăzut cu 1,38 dolari. Țițeiul american West Texas Intermediate a fost la 86,16 dolari pe baril, în creștere cu 2,22 dolari, sau 2,6%.
Putin a declarat că a semnat un decret de mobilizare parțială începând de miercuri, afirmând că apără teritoriile rusești și că Occidentul vrea să distrugă țara. Petrolul a crescut constant și a atins un maxim în martie, după izbucnirea războiului din Ucraina.
Sancțiunile Uniunii Europene care interzic importurile maritime de țiței rusesc vor intra în vigoare pe 5 decembrie. Între timp, Statele Unite au declarat că nu se așteaptă la un progres în ceea ce privește relansarea acordului nuclear iranian din 2015 la Adunarea Generală a ONU din această săptămână.
OPEC+ se află în prezent la o distanță record de 3,58 milioane de barili pe zi față de obiectivele sale de producție, adică aproximativ 3,5% din cererea globală. Deficitul evidențiază caracterul strâns al ofertei de bază de pe piață.
Investitorii s-au pregătit în această săptămână pentru o nouă majorare agresivă a ratei dobânzii din partea Rezervei Federale a SUA, de care se tem că ar putea duce la recesiune și la o scădere a cererii de carburanți.
Este de așteptat ca Fed să majoreze ratele cu 75 de puncte de bază pentru a treia oară consecutiv în cursul zilei de miercuri pentru a ține în frâu inflația.