Prețul petrolului a crescut pe fondul intensificării atacurilor asupra instalațiilor energetice rusești

rafinarie sonda petrol

Petrolul Brent, de referință, a oscilat luni puțin sub pragul de 86 de dolari pe baril, extinzând câștigurile de săptămâna trecută, în condițiile în care Ucraina și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice rusești, scrie Reuters.

Contractele futures ale petrolului Brent cu livrare în luna mai au crescut cu 62 de cenți, sau 0,7%, la 85,96 dolari pe baril, până la ora 1019 GMT.

Contractul din aprilie pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 70 de cenți, sau 0,9%, la 81,74 dolari. Contractul cu livrare în luna mai se tranzacționa în creștere cu 71 de cenți, sau 0,9%, la 81,29 dolari.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

“Atacurile asupra rafinăriilor rusești au adăugat săptămâna trecută o primă de risc de 2-3 dolari pe baril la țiței, care rămâne în vigoare la începutul acestei săptămâni, cu mai multe atacuri în weekend”, a declarat Vandana Hari, fondatoarea furnizorului de analiză a pieței petroliere Vanda Insights.

Sâmbătă, unul dintreatacuri a provocat un scurt incendiu la rafinăria Slavyansk din Kasnodar, care procesează aproximativ 170.000 de barili de țiței pe zi.

O analiză Reuters a constatat că atacurile au oprit aproximativ 7% din capacitatea de rafinare a Rusiei în primul trimestru. Complexele de rafinare procesează și exportă soiuri de țiței către mai multe piețe, inclusiv China și India.

În această săptămână, accentul principal se pune pe potențialele schimbări în ceea ce privește soarta politicii monetare în marile economii, în condițiile în care multe bănci centrale au menținut ratele ridicate ale dobânzilor pe o perioadă îndelungată pentru a înăbuși inflația lipicioasă.

Rezultatul reuniunii de două zile a Rezervei Federale a SUA, care se încheie miercuri, ar trebui să aducă claritate în ceea ce privește calendarul reducerilor dobânzilor, a declarat Tony Sycamore, analist de piață la IG.

Fed va menține probabil ratele neschimbate în această lună, în timp ce posibilitatea unei reduceri a ratei dobânzii la ședința din iunie “este acum un joc cu banul”, a spus Sycamore.

Scăderea ratelor dobânzilor ar stimula cererea în SUA, cel mai mare consumator de petrol din lume, ceea ce ar susține prețul petrolului.

Ambele cotații petroliere au înregistrat creșteri săptămâna trecută, prețurile atingând cel mai ridicat nivel din noiembrie, susținute în parte după ce Agenția Internațională pentru Energie și-a întărit perspectivele privind cererea pentru 2024 pentru a patra oară din noiembrie.

Între timp, în Orientul Mijlociu, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că va continua campania militară împotriva Hamas în Gaza, în timp ce negocierile de încetare a focului ar urma să fie reluate.

Negocierile de încetare a focului “mențin un joc de ghicit, cu subtexte de citate care nu fac decât să sporească exasperarea, mai degrabă decât orice altceva care ar putea influența prețul petrolului”, a declarat John Evans de la brokerul de petrol PVM.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: