Prețurile petrolului au crescut luni cu peste 2 dolari în tranzacțiile asiatice, după ce SUA și China au declarat că vor atenua unele dintre măsurile lor tarifare, ridicând sentimentul pieței că cei mai mari doi utilizatori de țiței din lume s-ar putea îndrepta spre rezolvarea disputei lor comerciale, scrie Reuters.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Contractele futures la țițeiul Brent au urcat cu 2,11 dolari, sau 3,3%, la 64,14 dolari pe baril până la 07:14 GMT ( 10:14 ora României). Contractele futures pe țiței West Texas Intermediate (WTI) din SUA se tranzacționau la 63,14 dolari pe baril, în creștere cu 2,12 dolari, sau 3,47%, față de închiderea de vineri.
Ambele părți au declarat luni că vor suspenda 24% din tarifele suplimentare pentru bunurile din cealaltă țară pentru o perioadă inițială de 90 de zile.
Statele Unite și China au încheiat duminică discuțiile comerciale pe o notă pozitivă, oficialii americani lăudând un „acord” pentru reducerea deficitului comercial al SUA, în timp ce oficialii chinezi au declarat că ambele au ajuns la un „consens important”.
Discuțiile pozitive dintre cele mai mari două economii ale lumii ar putea contribui la stimularea cererii de țiței pe măsură ce comerțul, perturbat în prezent de tarifele masive percepute de ambele țări, este restabilit între acestea.
Toshitaka Tazawa, analist la Fujitomi Securities, a declarat că planul OPEC de a crește producția a limitat câștigurile.
Tazawa se referea la planurile Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și ale aliaților săi, cunoscuți colectiv ca OPEC+, de a accelera creșterea producției în mai și iunie, care va adăuga mai mult țiței pe piață. Cu toate acestea, un sondaj Reuters a arătat că producția de petrol OPEC a scăzut ușor în aprilie.
În plus, discuțiile dintre negociatorii iranieni și americani pentru rezolvarea disputelor privind programul nuclear al Teheranului s-au încheiat duminică în Oman, fiind planificate negocieri suplimentare, au declarat oficialii, în timp ce Teheranul a insistat în mod public să continue îmbogățirea uraniului.
Un acord nuclear între SUA și Iran ar putea atenua îngrijorările legate de scăderea ofertei globale de petrol, care ar putea, de asemenea, să pună presiune pe prețurile petrolului.