Prețul petrolului crește a patra zi la rând, pe fondul crizei din Kazahstan și a problemelor din Libia

sonda petrol titei sursa pexels

Revoltele din Kazahstan, țară membră a OPEC+, au susținut creșterea prețurilor pe piața petrolului, pentru a patra zi la rând, scrie boursorama.com.

Barilul Brent din marea Nordului pentru livrările în martie a câștigat 1,47% la 81,99 dolari. La New York, barilul West Texas Intermediate (WTI), pentru livrările în februarie, câștiga 2,06% pentru a închide la 79,46 dolari. În cadrul ședinței de tranzacționare, contractul de referință pentru petrol a depășit pragul de 80 de dolari pentru prima oară în ultima lună și jumătate (17 noiembrie).

“Acest avans reflectă temerile pieței legate de escaladarea situației din Kazahstan și de deteriorarea situației politice din Libia”, explică Louise Dickson, de la firma de consultanță Rystad Energy.

În Kazahstan, zeci de persoane au fost ucise în cadrul violențelor dintre forțele de ordine și manifestanții nemulțumiți de creșterea prețurilor la gaze, în Almaty, capitala economică. Revoltele nu au afectat încă exploatarea petrolului în acest important stat exportator (1,8 milioane de barili pe zi în 2020 potrivit Agenției americane de informații pentru energie (EIA)).

Criza din Kazahstan vine în contextul unei piețe deja preocupate de insuficiența ofertei.

Cu o parte a instalațiilor închise și un oleoduct afectat, Libia este privată de circa 500.000 de barili pe zi, în condițiile în care producția țărilor din cadrul OPEC+ nu asigura deja volumul prevăzut. Neutralizarea a patru zăcăminte petrolifere ar urma să dureze până la alegerile prezidențiale, prevăzut inițial pentru 24 decembrie, dar acestea au fost amânate și nu se vor ține înainte de sfârșitul lui ianuarie, cel mai optimist.

Analiștii cred că următorul prag major este reprezentat de recordurile stabilite în toamna trecută, respectiv 86,70 dolari pentru barilul Brent și 85,41 dolari pentru WTI.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *