Prețul petrolului explodează, după ce Arabia Saudită promite mai multe reduceri voluntare ale producției
Prețul petrolului a crescut în urma deciziei regelui OPEC, Arabia Saudită, de a reduce producția cu încă un milion de barili pe zi, transmite CNBC.
Duminică, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și partenerii săi (cunoscută sub numele de OPEC+) nu a făcut nicio modificare în ceea ce privește reducerile de producție de petrol planificate pentru restul anului. Cu toate acestea, principalul exportator de petrol din lume, Arabia Saudită, a anunțat noi reduceri voluntare ale producției, care vor fi puse în aplicare începând cu luna iulie.
Producția regatului va scădea la 9 milioane de barili pe zi, de la aproximativ 10 milioane de barili în luna mai, a anunțat Ministerul saudit al Energiei într-o declarație.
Ambele indicii de referință au crescut cu peste 2% luni, în timpul primelor tranzacții din Asia, dar au scăzut la jumătatea dimineții. Contractele futures de referință la nivel mondial, Brent, s-au tranzacționat ultima dată în creștere cu 1,43%, la 77,22 dolari pe baril, în timp ce contractele futures americane West Texas Intermediate au crescut cu 1,5%, la 72,86 dolari pe baril. OPEC+ pompează aproximativ 40% din țițeiul mondial, iar deciziile de producție pot avea un impact semnificativ asupra prețurilor.
La 3 aprilie, mai mulți producători din cartelul petrolier au dezvăluit o scădere combinată a producției de 1,66 milioane de barili pe zi până la sfârșitul acestui an. Și mulți observatori ai pieței, inclusiv analiștii de la Goldman Sachs, se așteptau ca alianța să mențină producția neschimbată de această dată.
“Piața nu se aștepta pe scară largă la decizia saudită de a reduce unilateral producția cu 1 milion de barili pe zi”, a declarat președintele firmei de analiză Rapidan Energy, Bob McNally, într-un e-mail transmis de CNBC după această decizie.
“A demonstrat încă o dată că Arabia Saudită este dispusă să acționeze unilateral pentru a stabiliza prețul petrolului”, a spus McNally, citând exemplul din ianuarie 2021, când titanul petrolier a redus unilateral producția cu 1 milion de barili pe zi.
“Vedem că deficitele globale mari se vor materializa în a doua jumătate a anului 2023 și că prețurile țițeiului vor depăși 100 de dolari anul viitor”, a adăugat el.
În mod similar, Kang Wu, șef al departamentului de analiză a cererii globale și Asia la S&P Global Commodity Insights, estimează că creșterea semnificativă a cererii globale de petrol în sezonul de vară din emisfera nordică va duce la o reducere a stocurilor de petrol și “va susține creșterea prețurilor petrolului” în următoarele luni.